Els Gegants de Tortosa

  • La vila té tres parelles de gegants que representen a personatges molt diferents de la seva història

VilaWeb
Redacció
26.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ciutat de Tortosa, capital de la comarca del Baix Ebre,  té tres parelles de gegants. A la primera parella, en Rufo i la Rubí, l’envolta una curiosa llegenda que n’explica el seu origen. Diuen que fa molts anys arribà a la vila un personatge extraordinàriament gran que es deia Rufolet. Venia d’un país llunyà per rescatar la princesa Rubí, que estava segrestada en una cova guardada per una ferotge tarasca. Camí de la cova en Rufolet va salvar un follet que s’ofegava en una bassa i en agraïment el va ajudar a salvar la princesa.

Va explicar a en Rufolet com amansir la tarasca: calia tallar-li la cua i les orelles. Després de salvar a la princesa tots quatre – Rufolet, Rubí, Xaco i Tarasca- es van dirigir cap a Tortosa, on feien la processó de Corpus. Van decidir unir-se a la comitiva i així ha seguit fins avui, quan tots els personatges obren la processó de cada any.

En Rufo i la Rubí van ser construïts l’any 1957 per l’escultor Pedro Aixendri. L’autor es va inspirar en els gegants tortosins desapareguts durant la Guerra Civil. A la dècada dels 50 aquests gegants mesuraven quatre metres d’alçada i era molt difícil treure’ls a ballar. Per això al 1978 se’ls va rebaixar l’altura però actualment han recuperat les mides originals. Això es deu a els materials més lleugers i al fet que els gegants puguin ser descavalcats per transportar-los.

La segona parella de gegants de la ciutat de Tortosa són en Bonjuhà i la Caxixa. Aquests gegants es remunten temps enllà i recorden el passat jueu de Tortosa. A Catalunya, la comunitat jueva ha patit diverses èpoques de persecució i en Bonjuhà i la Caxixa representen a una família dividida: ella és una jueva tortosina i ell un jueu convertit al cristianisme. El gegants van ser presentats el 1999.

La tercera i última parella de gegants de Tortosa es diuen Cristòfor Despuig i Mariana Curto. Representen a dos personatges molt coneguts de la vila del segle XV. Ell va ser procurador de la ciutat i, més tard, cavaller. Però se’l coneix bàsicament per ser un destacat humanista de l’època, va escriure ‘Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa’. Es va casar amb Mariana Curto, filla també d’una família benestant. Aquesta parella va ser encarregada per l’Ajuntament durant la primera Festa del Renaixement, el 1996.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any