El Friül prepara un referèndum d’independència

  • Volen evitar que el territori es converteixi només en una denominació geogràfica italiana · La consulta serà en línia i no vinculant

VilaWeb
Redacció
27.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La població del Friül, entre el Vènet i Eslovènia, podrà conduir les seves demandes per esdevenir un estat independent aquesta tardor. Un moviment treballa per fer una consulta perquè consideren que el territori necessita autodeterminar-se per a poder salvar la seva llengua –que molts friülans avui no són capaços de parlar– i per a recuperar un estat friülà. Volen evitar que el territori es converteixi només en una denominació geogràfica.

Les urnes electròniques s’obriran l’1 d’octubre i es tancaran al cap d’un mes. La pregunta serà: ‘Voleu que el Friül esdevingui una república sobirana i independent?’. La consulta també servirà per escollir els candidats a un parlament friülà alternatiu.

Res Publica Furlane, l’organització que promou el referèndum, explica que el període per fer les votacions és llarg, d’un mes, perquè són un moviment de poc més d’un any de vida i encara no s’han expandit per tot el territori. També ho atribueix al fet que hauran de fer molts controls per a reduir al mínim el percentatge de vots falsos. Adriano Biason, un dels membres, destaca en una entrevista al portal Nationalia que no voldrien fer la consulta més endavant, quan siguin un moviment més gran, perquè consideren que l’ocasió és única si es té en compte la proximitat en el temps dels referèndums d’Escòcia, de Catalunya i del Vènet. En aquest últim territori ja s’hi va fer una consulta similar el mes de març.

Si bé el referèndum es desenvoluparà en línia i els electors podran votar des de casa, també ho podran fer en parades que hi haurà a les places de les poblacions. Per votar serà necessari un codi que es podrà obtenir en línia a través d’un procediment d’identificació unívoc o, si no, a través de certificadors que distribuiran els codis i certificaran la identitat de les persones.

Qui podrà votar?

La consulta es farà només en els territoris que formen part dels límits històrics del Friül i, per tant, la zona de Trieste en restarà exclosa malgrat que estigui dins de la regió oficial del Friül-Venècia Júlia. Per contra, la consulta està oberta també al municipi de Sappada i al territori de Portogruaro, que jurídicament formen part del Vènet però que històricament pertanyen al Friül.

El primer pas d’un recorregut llarg

La consulta al Friül no és ni vinculant ni oficial i els organitzadors no creuen que l’acció pugui convèncer els polítics italians per canviar l’estatus oficial de la zona, però pensen que el referèndum podria ser l’inici d’un recorregut internacional. La consulta no només tindrà lloc aquest octubre sinó que el moviment que la promou la vol repetir cada any. Esperen que el nou parlament friülà aconsegueixi ser útil d’aquí a un temps, que el poble acabi preferint-lo i que deixi de participar en les eleccions de l’estat italià en favor a les del Friül.

Construint suports

El moviment es troba en el procés de cercar suports per la consulta i se centren en associacions, comitès i comunitats web. Pel que fa als partits polítics del territori, no sembla que se sumin al moviment perquè, com explica Adriano Biason, al Friül ‘cada partit autonomista o independentista pensa en el seu petit jardí’. També aclareix que les bases del Front Friülà sí que aproven el referèndum però que els dirigents hi són escèptics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any