Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  24.07.2014  14:19

Autor/s: ACN

La Xarxa Referèndum 9N defensa la consulta com a única via possible

Una trentena d'entitats considera que 'l'única manera' d'aconseguir la independència és preguntar-ho a la població

Men?ame
 

La Xarxa Referèndum 9N s'ha presentat aquest dijous amb la lectura d'un manifest davant del Parlament de Catalunya, en què han declarat el seu compromís amb la consulta del proper 9 de novembre com a única via possible per a Catalunya. Una trentena d'entitats partidàries del dret a l'autodeterminació s'han adherit a la iniciativa i han rebutjat qualsevol alternativa al referèndum, com ara fer eleccions plebiscitàries o la proclamació d'una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). 

Segons que han explicat a la presentació, els membres de la xarxa consideren que 'l'única manera' de fer avançar el procés és preguntar a la població de forma clara, ja que cap alternativa podria substituir 'la força vinculant' d'una consulta.

El manifest l'han llegit la presidenta de la xarxa d'entitats cíviques i culturals dels països catalans, Blanca Serra, la portaveu de l'International Commission of European Citizens (ICEC), Anna Arqué, i el representant del col·lectiu Drassanes, Lluís Vila. En el document han manifestat la necessitat de fer un referèndum per donar resposta a 'les mobilitzacions' dels darrers anys. A més, han assegurat que si no es fa el referèndum, Catalunya tornarà a estar 'enfangada en el joc etern de les ambigüitats i les dilacions'.

Des de Xarxa Referèndum 9N han assegurat que cal un referèndum convocat per les institucions catalanes, amb una pregunta i una regulació clara, que tingui un ressò internacional i que vinculi políticament les institucions amb els seus resultats. A més, han assumit diversos compromisos de 'donar suport' i 'col·laborar, reforçar i mobilitzar' les infraestructures necessàries per la consulta i treballar per a evitar 'que puguin prosperar propostes de dilació o claudicació'. En el manifest, també han manifestat la voluntat de coordinar esforços amb els partidaris del dret d'autodeterminació, fins i tot si calgués donar suport a mesures de "desobediència pacífica" i "d'insubmissió" a la legalitat espanyola.

A més de les entitats esmentades, en l'acte també hi ha participat la representant del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Maria Corrales, el representant de la Intersindical Alternativa d'Esquerres (IAC), Eduard Lucas, i el regidor d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, impulsor de les consultes populars sobre la independència de l'any 2009.