La influència d’Escòcia en els moviments independentistes europeus, a la BBC

  • La cadena britànica compara el procés sobiranista escocès amb els dels altres territoris d’Europa que també demanen un estat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan no falten ni dos mesos per al referèndum d’independència escocès, la BBC analitza l’influx que té el procés en els principals moviments independentistes d’Europa. En el reportatge, titulat ‘Scottish independence: Europeans with an eye on Edinburgh‘, la cadena britànica es fixa, primer de tot, en Catalunya, on hi ha una atenció especialment posada en el cas escocès.

Els periodistes de la BBC han parlat amb el columnista d’El País José Ignacio Torreblanca, que diu que tant se val si guanya el sí o no el 18 de setembre a Escòcia, perquè el fet significatiu és tenir el referèndum garantit, cosa que no passa a Catalunya. I recorda que el govern espanyol rebutja la consulta del 9-N i amenaça de declarar-la il·legal.

El reportatge també destaca que Mariano Rajoy ha insinuat que Espanya podria vetar l’entrada d’un estat escocès a la Unió Europea i que aquestes intencions han estat interpretades com una alerta als independentistes catalans. Així mateix, explica que el suport a l’autodeterminació de Catalunya s’ha ampliat aquests darrers anys i que si abans només hi era favorable una part de l’esquerra, ara el moviment també abasta el centre-dreta.

Sobre la influència del procés d’Escòcia en els altres moviments sobiranistes, la BBC posa l’atenció en el País Basc, Flandes, la Padània, el Vènet, la Bretanya i Còrsega, i també analitza les disputes territorials entre Romania i Hongria.

Els autors del reportatge han parlat amb Íñigo Gurruchaga, periodista del diari El Correo, que explica el moment que viu el País Basc. Segons ell, s’hi presta una atenció especial al cas escocès, però sobretot a la consulta de Catalunya. Gurruchaga també diu que la qüestió basca és més sensible que no la de Catalunya, perquè durant anys s’ha associat amb ETA.

Un altre dels moviments independentistes que es comparen amb l’escocès és el de Flandes. El paral·lelisme, en aquest cas, està en les preferències electorals divergents entre la població flamenca, que tendeix a la dreta, i la valona, que es decanta majoritàriament per l’esquerra. Aquesta tensió electoral també hi és entre els escocesos i els anglesos.

A Itàlia l’article destaca dos moviments que han reclamat un estat propi, la zona del nord del país, coneguda com la Padània, i el Vènet. En el primer cas, s’apel·la al desequilibri econòmic per demanar més poders regionals. Així i tot, la BBC diu que el referèndum no és un element que ara mateix sigui gaire important en aquests moviments.

Pel que fa a la Bretanya i a Còrsega, s’explica que el suport a la independència hi és baix, però, com en tots els moviments nacionalistes d’Europa, aquests països també tenen l’ull posat en el procés escocès.

Finalment, la BBC mira cap a Romania i Hongria perquè una bona part dels hongaresos consideren que un fragment del territori de l’oest de Romania els pertany. L’expert amb qui han parlat diu que un sí en el referèndum d’Escòcia podria despertar els moviments d’aquesta zona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any