Homs diu que Catalunya ja compleix més d’un terç dels requisits per a entrar a la UE

  • El portaveu del govern anuncia que el llibre blanc de la independència es presentarà el mes de setembre

VilaWeb
ACN
23.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, va dir ahir que Catalunya ja complia totalment 12 dels 34 capítols inclosos en els criteris de Copenhaguen. Que 19 més es compleixen parcialment i que només en 3 casos Catalunya en quedaria, ara per ara, ‘clarament’ fora. Els criteris de Copenhaguen són els requisits que es fan servir per determinar si un nou país és apte per a entrar a la Unió Europea, tot i que els estats membres tenen dret de vet. Durant la interpel·lació que li va fer ahir ERC sobre les estructures d’estat, Homs també va avançar que el llibre blanc de la independència es presentaria al setembre.

Segons Homs, Catalunya ja és apta, per exemple, pel que fa a la contractació pública, a la seguretat alimentària, al control de la competència, a la regulació de la pesca, a la política social, a la política industrial, a la protecció dels consumidors i a la defensa del medi.

Aquesta anàlisi respon a un estudi intern del govern i no pas a una realitat objectiva, car Catalunya, en aquests moments, no es troba en disposició d’optar a ser un estat membre de la UE. De fet, la interpel·lació d’ERC pretenia que Homs definís quines mesures adoptava la Generalitat per impulsar estructures d’estat, unes estructures que es requeririen en cas que la ciutadania votés a favor de la independència.

El conseller de la Presidència ha avançat que el llibre blanc del procés independentista es presentaria al setembre. A l’estil del que ja va fer el govern escocès, la Generalitat publicarà un compendi dels divuit informes que acabarà publicant el Consell Assessor per a la Transició Nacional (de moment n’ha publicats deu) i explicarà què fa el govern per bastir les estructures d’estat necessàries per a configurar un estat propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any