Mas i Rajoy es reuniran dimecres vinent a la Moncloa

  • El president català li demanarà que no posi traves a la consulta del 9 de novembre

VilaWeb
Redacció
22.07.2014 - 11:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja hi ha data per a la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Serà dimecres de la setmana vinent, 30 de juliol, a les onze del matí a la Moncloa. En aquesta reunió, Mas voldria parlar amb Rajoy de la consulta del 9 de novembre, per demanar-li que no la impedeixi. Fins i tot es va declarar disposat a renegociar –amb el vist-i-plau dels partits pel dret de decidir– la data i la pregunta de la consulta. Però el govern espanyol ja ha dit que estava disposat a parlar de tot, tret de la consulta.

Els no de Rajoy

El govern espanyol es va negar tres vegades a negociar la setmana passada sobre la consulta. Rajoy des de Brussel·les va dir que no entraria en ‘debats absurds’ i que era ‘molt poc seriós’ voler negociar la pregunta. ‘El referèndum és il·legal i no es farà’, ‘no pas perquè ho digui el president del govern, sinó perquè ho diuen les corts i el Tribunal Constitucional i perquè és el poble espanyol que ha de decidir què és Espanya’; aquests van ser els seus arguments.

Mentrestant, el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, rebutjava una entrevista al Wall Street Journal una ‘reinvenció’ de l’estat per calmar les demandes catalanes i descartava un marc fiscal propi. I, per una altra banda, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, tancava la porta al diàleg sobre la consulta en la conferència de premsa posterior al consell de ministres. Rajoy no té ‘capacitat de negociació’ sobre la consulta sobiranista, no ‘disposa’ de la sobirania de tots els espanyols per a ‘autoritzar allò que les corts i el Tribunal Constitucional consideren que no es pot fer dins el marc de convivència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any