El principal ‘think tank’ de Brussel·les debatrà sobre Catalunya, malgrat les pressions espanyoles

  • El compromís arriba després que suspenguessin un acte de Pi-Sunyer sobre l'encaix de Catalunya a la Unió Europea el passat mes de juny

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ‘Centre for European Policy Studies’ (CEPS) s’ha compromès amb el Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) a organitzar un acte acadèmic sobre Catalunya el proper mes de setembre. Així ho ha anunciat a VilaWeb el seu secretari general, Albert Royo. Aquest anunci arriba després que el mateix centre suspengués -amb menys de vint-i-quatre hores d’antel·lació- el passat mes de juny un acte on havia d’intervenir el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer.

Amb el títol ‘In or Out? Catalonia and the EU’, el debat del CEPS havia d’analitzar l’encaix a la UE d’una Catalunya independent i ja s’hi havien registrat una seixantena de persones, entre diplomàtics i representants d’ambaixades a Brussel·les, funcionaris de les institucions europees, lobbistes i membres de ‘think-tanks’ i fundacions. Steven Blockmans, investigador responsable dels estudis de Política Internacional del CEPS i professor de les universitats d’Amsterdam i Lovaina, havia de moderar el debat i Pi-Sunyer havia de presentar l’informe del CATN relacionat amb la UE.

Inicialment doncs, només estaven previstes les intervencions de Blockmans i Pi-Sunyer, però en l’últim moment el CEPS va voler afegir també un altre ponent ‘que sigués contrari’ al procés sobiranista i ‘que no hi estigués vinculat’. El CEPS argumentava la suspensió així en declaracions a l’ACN: ‘No hem pogut trobar un segon ponent que accepti rebatre les tesis de Pi-Sunyer i el CATN i garanteixi un debat més equilibrat’.

En aquella ocasió però, fonts de Diplocat van veure ‘la mà del govern espanyol’ darrera d’aquesta suspensió. ‘És molt estrany, no és creïble que un centre d’estudis tan professional i seriós com el CEPS vulgui fer aquests canvis d’última hora’, va argumentar Royo, el seu secretari general. A més, també va denunciar que en els últims mesos en la majoria d’actes organitzats a l’estranger ‘s’havien rebut pressions, per part de l’ambaixada espanyola de torn o del ministeri d’Exteriors sol·licitant-ne la cancel·lació’.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any