Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  19.07.2014  09:50

Les primeres imatges en vídeo del misteriós cràter de Sibèria

Té uns setanta metres de profunditat i un llac gelat al fons

Men?ame
 

Un grup de científics russos ha inspeccionat aquesta setmana per primera vegada el misteriós cràter aparegut a la península de Iamal, a Sibèria. El diari The Siberian Times ha enviat un helicòpter a sobrevolar el cràter, i n'ha obtingut les primeres imatges, amb les quals s'ha pogut determinar que té uns setanta metres de profunditat. Al fons del cràter hi ha un llac gelat, al qual van poder accedir els científics, que van prendre mostres del sòl, de l'aire i de l'aigua per a mirar de saber quina ha estat la causa de la formació.

Heus ací les primeres imatges en vídeo:

Les primeres conclusions indiquen que el cràter és de formació recent, d'aquests últims dos anys. Una hipòtesi és que hagués quedat un dipòsit de gas natural atrapat sota terra, en el gel; aquesta àrea hauria quedat sota una capa permanent de gel (permafrost) durant milers d'anys, però el sòl s'hauria descongelat amb la pujada de la temperatura, el gas s'hauria escalfat i l'augment de la pressió l'hauria pogut expulsar cap a l'exterior i formar el forat.