El govern espanyol tanca la porta al diàleg sobre la consulta

  • Saénz de Santamaría demana a Mas 'altres propostes' per a la propera reunió amb Rajoy

VilaWeb
ACN
18.07.2014 - 16:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha tancat la porta aquest divendres al diàleg sobre la consulta. En referència a la propera reunió entre el president català i espanyol, Saénz ha reiterat, en la roda de premsa posterior al consell de Ministres, que el president espanyol Mariano Rajoy no té ‘capacitat de negociació’ sobre la consulta sobiranista. Saénz ha dit que Rajoy no ‘disposa’ de la sobirania de tots els espanyols per ‘autoritzar el que les corts i el Tribunal Constitucional consideren que no es pot fer dins del marc de convivència’. 

En aquest marc, la vice-presidenta s’ha mostrat satisfeta pel missatge que l’executiu espanyol creu que ha transmès a la societat: una actitud ‘clara i ferma’ sobre la consulta. I ha advertit a Mas que la seva posició d’enrocament en aquest punt ‘dificulta molt els processos de diàleg’: ‘si es manté en un punt on el govern no té capacitat de negociació, indubtablement això ocupa altres àmbits que fan més difícil les alternatives’.

Al mateix temps, ha emplaçat al president de la Generalitat a anar a la reunió amb Rajoy -que s’ha de mantenir en les properes setmanes- amb altres propostes sobre la taula, ja que el president espanyol té una “clara voluntat” de treballar “en el clima de diàleg i de consens” i assisteix a la trobada amb “esperit obert”. “Creiem que hi ha moltes qüestions de la vida dels catalans on els dos es poden i han d’entendre’s”, ha dit.

Reunió de Rajoy i PIMEC

Per la seva banda, el president de PIMEC, Josep González, ha assegurat aquest divendres que la qüestió de la consulta a Catalunya no ha sortit ‘ni una sola vegada’ durant la reunió de dues hores que els representants de la patronal catalana han mantingut a La Moncloa amb el president espanyol, Mariano Rajoy. González, que ha afirmat que ell tampoc ha tingut cap interès en introduir la qüestió, ha ‘jurat’ que -malgrat que aquest dijous també es va reunir amb Artur Mas a Barcelona- durant la trobada no hi ha hagut ‘ni una broma’ sobre aquest tema. En tot cas, a la roda de premsa posterior a la reunió ha reiterat que PIMEC està a favor del dret a decidir i ha demanat més reunions i diàleg entre els dos governs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any