El Pacte pel Dret de Decidir demana a Rajoy per carta que pemeti el 9-N

  • Vol que el govern espanyol 'propiciï el diàleg' amb el govern citant la sentència del TC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.07.2014 - 14:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir enviarà una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li que permeti que els catalans puguin votar el 9 de novembre vinent. I ho farà demanant-li que propiciï el diàleg amb el govern català perqùe no s’impedeixi ‘el poder exercir legalment el dret de consulta’ que tenen els catalans. La carta que es remetrà a Rajoy cita els fonaments jurídics de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del passat 25 de març, i referma la voluntat dels membres del pacte de votar ‘el futur institucional-polític’ de Catalunya el 9 de novembre.

A través d’aquesta carta doncs, es fa referència a la sentència contra la declaració de sobirania del Parlament del 23 de gener de 2013. Malgrat que el TC va negar la condició de subjecte polític i jurídic de Catalunya, si que va assegurar que ‘té cabuda una interpretació constitucional del dret de decidir’. Així Rigol ha remarcat la ‘legalitat’ de la consulta del proper 9N. 

L’ex-president del Parlament ha dit que les entitats han acordat enviar aquesta carta al president espanyol, menys l’ANC que ha demanat uns dies de marge per poder-ho ratificar en els seus òrgans de decisió -tot i que han avançat la sea predisposició a l’acció. 

A més també s’adjuntarà a la carta el manifest fundacional del pacte i es recorda que s’hi han adherit una ‘quantitat significativa d’institucions i associacions’.

Entres aquestes entitats, n’hi ha de noves respecte de l’anterior reunió del pacte com Avancem i Súmate. L’ens agrupa organitzacions de la societat civil, agents socials i institucions en favor del dret de decidir, i és presidit per l’ex-president de la cambra catalana Joan Rigol. A la reunió s’ha acordat fer un acte de cara a la segona quinzena de setembre, amb totes les entitats, del qual no es sap encara format ni lloc.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Rigol ha explicat l’ordre d’intervenció de les diferents associacions i el paper de cadascuna. Ha destacat que el president de Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i de l’Institut d’Estudis Autonòmics ha explicat que els informes que s’han presentat fins ara formarien part d’un ‘llibre blanc’, on s’hi encabirien propostes tan a favor del ‘si’ com el ‘no’ a la consulta. 

També ha dit que el president Artur Mas ha compartit el plantejament amb que anava a la reunió a Madrid, amb el president espanyol Mariano Rajoy -que es produiïrà en les properes setmanes. Ha afirmat que es parlarà de temes socials, econòmics i també de la consulta. 

La principal novetat d’aquesta reunió és la presència d’Avancem. El dirigent d’aquest moviment, Joan Ignasi Elena, va estripar el carnet del PSC perquè el partit s’oposava a la consulta del 9-N. La representant d’Avancem al Pacte serà Glòria Plana, regidora no adscrita de l’Ajuntament de Girona. Plana, que juntament amb Ignasi Thió són les cares visibles d’Avancem a Girona, va renunciar a presentar-se a les primàries del PSC a la ciutat i vol confegir una candidatura pròpia a les municipals del 2015, juntament amb NECat

Preguntat sobre el PSC, l’ex-president del Parlament ha volgut recordar que els socialistes van estar d’acord amb el text previ a posar en marxa Pacte Nacional pel Dret de Decidir. Tot i així, ha reiterat que la incorporació del PSC seria ‘un gran avanç’ per al pacte, ja que ells, ha dit, defensen una consulta legal i acordada, tal com intenten promoure des la taula presidida per Rigol.  

A la reunió hi han assistit més de dues mil entitats i ha durat més de dues hores. Entre els organitzacions també hi havia els representants dels partits a favor de la consulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP), l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; els presidents de la Diputació de Lleida, la de Barcelona, la de Girona i la de Tarragona, i altres representants del Govern. El president Mas ha presidit l’acte, acompanyat de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any