Dagoll Dagom presenta el repartiment de ‘Mar i cel’ en el quarantè aniversari

  • La companyia teatral celebra l'aniversari amb una festa a Montjuïc

VilaWeb
ACN
17.07.2014 - 09:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dagoll Dagom va celebrar dimecres al vespre els quaranta anys d’història amb una gran festa popular oberta al públic, en el marc del Festival Grec. Va comptar amb un concert de piano a càrrec de músics i actors, que van interpretar els temes musicals més emblemàtics dels muntatges ‘Aloma’, ‘Mar i cel’ i ‘Antaviana’, entre més. També hi hagué un espectacle de música, aigua i color a la Font Màgica de Montjuïc de Barcelona, preparada per ballar al ritme dels grans èxits de Dagoll Dagom. I s’hi va presentar el repartiment del muntatge ‘Mar i Cel’, que torna al Teatre Victòria al setembre.

Roger Berrueza, protagonista de ‘Cop de rock’, i Ana Sanmartín, una gallega de vint-i-dos anys desconeguda pel gran públic, seran els nous Saïd i Blanca, els personatges principals del renovat ‘Mar i Cel’ que el 20 de setembre desembarcarà al Teatre Victòria de Barcelona. El director de Dagoll Dagom, Joan Lluís Bozzo, està convençut que la parella artística Berrueza-Sanmartín agradarà als espectadors.

‘Berrueza és un vell conegut que deixarà l’espectacle, pel cap baix, al mateix nivell que Carlos Gramaje’, va dir Bozzo. De Sanmartín, en va destacar que, tot i que no havia sentit mai parlar català, va seduir l’equip de càsting per la seva ‘bellesa i expressió artística’ i un accent català ‘perfecte’. ‘En va aprendre escoltant les cançons’, va aclarir Bozzo.

Aniran acompanyats de dos artistes repetidors: Pep Cruz, que ja va participar al primer muntatge de l’obra el 1988, i Xavi Fernàndez, que hi va sortir el 2004. Completen el repartiment vint cantants més, entre els quals es destaquen noms com ara Toni Viñals, Júlia Jové, Xavi Lite, Mireia Dolç, Rubén Yuste i Elena Tarrats. El vaixell de l’obra serà el mateix de les darreres representacions, però ara hi haurà nous efectes tecnològics. ‘La preparació audiovisual serà espectacular’, va prometre Bozzo.

L’espectacle teatral ‘Mar i Cel’ dels Dagoll Dagom, basat en l’obra del mateix títol d’Àngel Guimerà, ha esdevingut referència obligada dins la història del teatre català, amb un milió d’espectadors. L’obra també va guanyar-se els elogis de la crítica: va rebre quatre premis Max. Des de la primera funció, el 1988, s’ha representat gairebé mil vegades, també a Alemanya.

Festa popular amb amics i col·laboradors

Desenes de persones van voler participar en la festa popular de celebració dels quaranta anys de Dagoll Dagom, que va arrencar amb un concert de piano al pavelló Mies Van Der Rohe de Barcelona. El recital va repassar una selecció dels temes més populars dels musicals ‘Flor de nit’, ‘Nit de Sant Joan’, ‘Boscos endins’, ‘Mar i Cel’, ‘Antaviana’, ‘Cop de rock’, ‘Aloma’, ‘Glups!’, ‘El Mikado’, ‘T’odio amor meu’ i ‘La perritxola’.

Les peces foren interpretades pels seus protagonistes originals. ‘El fet més emocionant és que ningú no ens ha dit que no. Tothom estava encantat i això fa molta il·lusió’, ha celebrat el director, Joan Lluís Bozzo. Així, s’han succeït sobre l’escenari Beth Rodergas, Muntsa Rius, Ferran Rañé, Nina, Jaume Sisa, Gisela, Carme Sansa, Marta Marco, Roger Pera, Elena Gadel, Pep Molina, Àngels Gonyalons, Roger Berruezo, Xavi Torras, Albert Guinovart, Alfonso Vilallonga, Xavi Navarro o els germans Ten.

Després del concert festiu, la celebració es va traslladar a la Font Màgica, que, en un espectacle de música, aigua i color, va ballar al ritme de la banda sonora dels espectacles de la companyia. La commemoració la a tancar l’Himne dels Pirates, amb el nou repartiment de ‘Mar i Cel’.

Quaranta anys d’èxits teatrals

‘Hem volgut ser una companyia teatral popular –va dir Bozzo–. Fer musicals es deu a això: és un llenguatge que arriba a molts espectadors, per sobre fins i tot de la llengua i de l’intel·lecte.’

En aquests quaranta anys, Dagoll Dagom ha fet 6.010 funcions de 26 espectacles teatrals diferents. Alguns han deixat una forta empremta en la memòria col·lectiva de diverses generacions. Per exemple, ‘Antaviana’, ‘Flor de nit’ o ‘Cop de rock’. El treball de la companyia –en la qual hi ha treballat més d’un miler de persones– ha estat vist per 3.545.389 espectadors. A més del teatre, el grup també ha donat forma a sèries televisives com ara ‘La memòria dels Cargols’ i ‘Oh, Europa!’.

Autoritats presents

Entre més autoritats, van assistir a l’acte el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el batlle de Barcelona, Xavier Trias. Mascarell va dir que les músiques creades per Dagoll Dagom eren un referent que havien contribuït a conformar el cànon teatral català: ‘Tots ens sentim part de Dagoll Dagom, perquè a través dels seus espectacles hem sentit intensament el talent, la creativitat, l’esforç i la sintonia amb aquest grup teatral.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any