Quins eurodiputats donaran suport a Juncker?

  • Terricabras, Maragall, Albiol, Urtasun i Sebastià hi votaran en contra · És una incògnita què farà Tremosa

VilaWeb
Redacció
15.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu votarà aquest migdia el nomenament de Jean-Claude Juncker, que ha de menester el suport de la majoria absoluta de la cambra. Gairebé tots els grups ja han anunciat què votarien, però encara hi ha incògnites, també entre els eurodiputats de casa nostra. És el cas de Ramon Tremosa, que finalment es manté dins el grup liberal, l’ALDE, però que podria votar diferent de la resta dels seus companys. Malgrat que aquest grup es va afegir al pacte dels populars i socialistes a favor de Juncker, els eurodiputats tenen llibertat de vot i és possible que Tremosa opti per abstenir-se.

Però la majoria d’eurodiputats del país hi votaran en contra. Per exemple, tots els membres del grup dels Verds i l’Aliança Lliure Europea (Verds-ALE): tant els dos eurodiputats d’ERC, Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall, com el candidat de Compromís, Jordi Sebastià, i el d’ICV, Ernest Urtasun.

Tampoc no donarà suport a Juncker l’eurodiputada d’Esquerra Unida del País Valencià, Marina Albiol, membre del grup de l’Esquerra Europea (GUE-NGL).

D’una altra banda, tot i que Juncker comptarà amb el suport de la majoria dels partits socialistes europeus, els de casa nostra no el votaran, perquè creuen que no és sensible a les necessitats del sud d’Europa. El candidat del PSC, Javi López, ha dit sovint que hi votaria en contra. Els laboristes britànics tampoc no li donaran suport.

Sí que hi votaran a favor, naturalment, els eurodiputats del grup del Partit Popular Europeu, com Francesc Gambús, d’Unió Democràtica de Catalunya.

Juncker i la independència de Catalunya

Com explicava Vicent Partal en aquest editorial, sembla que Juncker, com el seu predecessor, Barroso, es pronunciarà a favor d’expulsar Escòcia i Catalunya de la UE en cas que s’independitzin.

La setmana passada va dir: ‘Ningú no es converteix en membre de la Unió Europea enviant una carta.’ Responia a una pregunta de l’eurodiputat d’ERC, Josep-Maria Terricabras, sobre la reacció de les institucions comunitàries a la victòria del sí en els referèndums d’Escòcia i Catalunya. I afegí: ‘Tinc un gran respecte per les expressions democràtiques dels territoris europeus, però no tinc l’arrogància, la voluntat ni la bogeria de ficar-me en un debat que afecta l’organització territorial i política dels estats membres de la UE; és una qüestió que ha de resoldre Espanya.’

Informació relacionada:

Guia per a entendre els grups del Parlament Europeu

El Parlament Europeu vota Juncker per presidir la Comissió

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any