El CATN preveu una proclamació d’independència si Espanya no col·labora

  • Els experts detallen en un informe el procés cap a la constitució del nou estat català

VilaWeb
Redacció
14.07.2014 - 13:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un cop feta la consulta o unes plebiscitàries amb un resultat favorable a la independència, el Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) preveu la possibilitat que hi hagi una proclamació unilateral d’independència, si el govern espanyol es nega a negociar la secessió i les condicions de la separació. Els assessors del govern ho recullen en un dels nous informes presentats avui, en què també indiquen que un cop proclamada la independència, Catalunya s’hauria de dotar d’una constitució provisional i contempla la possibilitat que durant un temps convisquin l’ordenament jurídic espanyol amb el català.

El president del CATN, Carles Viver i Pi Sunyer, ha explicat que aquest procés s’hauria de fer en dues fases.

1a fase: Un escenari de col·laboració de l’estat espanyol

En aquesta fase la Generalitat hauria de fer quatre tipus d’accions. Negociar amb l’estat espanyol les mesures que facilitin la construcció del nou estat; començar la negociació i els contactes amb la comunitat internacional per aconseguir el reconeixement internacional; començar contactes amb la UE i amb organismes internacionals per preparar la integració del nou estat tant dins de la UE com en altres organismes internacionals; i, finalment, preparar ña creació del nou estat construint les estructures d’estat i i les institucions per poder exercir el poder del nou estat en el territori de Catalunya, i preparar les normes a aplicar quan comenci procés constituent.

En un escenari de col·laboració per part de l’estat espanyol, seria bo, diu el CATN, d’acordar-hi una flexibilització del sistema de distribució de competències, perquè algunes actuacions que hauria de fer la Generalitat estarien al marge de les competències que té reconegudes. Establertes aquestes condicions, en un termini de temps que a Escòcia s’ha fixat en divuit mesos, s’arribaria al moment de la proclamació de la independència, per desconnectar Catalunya de l’ordenament jurídic espanyol i començar el procés constituent pròpiament dit.

I si no hi ha col·laboració?

En uns escenari de no col·laboració, les dificultats per fer tot això, de negociació amb comunitat internacional i d’establir competència i estructures d’estat. Sense col·laboració de l’estat això es fa més complicat. Tot dependria del grau de no col·laboració, si és per una actitud passiva o bel·ligerància. Si és per bel·ligerància hi hauria d’haver mediació internacional, apunta el CATN, i també caldria el suport de la societat civil mobilitzada en aquell moment.

El moment d’equilibri per fer la proclamació unilateral

Si la demanda de negociació amb l’estat fracassa caldria fer la proclamació d’independència de manera unilateral, que es faria la desconnexió respecte ordenament estatal i començaria nou procés constituent. La proclamació d’independència en aquest cas tindria el problema, diu Pi i Sunyer, de si el nou estat català tindria prou madures les institucions per exercir el seu poder en el territori. I es fa èmfasi que s’hauria de trobar un moment d’equilibri, fent la declaració quan es tinguessin les garanties que l’estat podria fer les funcions que li pertoquen sobre el territori. I durant un període de temps podrien conviure els dos ordenaments, el català i l’espanyol, apunta el CATN. Haver fet la declaració independència no hauria d’impedir que es continués demanant la negociació amb l’estat espanyol. I s’insisteix en la necessitat de ratificar en referèndum la proclamació d’independència.

2a fase: Procés constituent.

Comença quan es fa proclamació d’independència. El nou estat hauria de fer tres actuacions. S’hauria d’elaborar una llei provisional, una constitució provisional com va fer Sud-àfrica, perquè mentre no hi hagi una constitució aprovada definitiva hi hagi tots els procediments que ha de tenir tot estat, inclòs el procés d’elaboració de constitució. En la constitució provisional s’hauria de dir quins són els nacionals del nou estat; drets i deures dels ciutadans, institucions del govern fonamentals; relacions amb l’estat espanyol i altres estats, incorporació del dret internacional al dret català; el règim lingüístic i la successió d’ordenaments, com es fa el trànsit d’un ordenament espanyol a un català… I s’haurien de convocar eleccions pel parlament constituent.

Aleshores, s’hauria de començar a elaborar nova constitució, que un cop aprovada acabaria el procés constituent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any