Es comencen a activar les primeres adreces amb el domini .eus basc

  • Paral·lelament, el 25 de juliol s'estrenaran els noranta 'dominis pioners' amb el sufix identificatiu gallec .gal

VilaWeb
Redacció
14.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de set anys de procés, el domini d’internet per a la comunitat cultural i lingüística basca, el .eus, ja comença a circular per la xarxa. Des de fa alguns dies la Fundació PuntuEus, encarregada de gestionar-lo, ja l’ha concedit a una norantena d’entitats i institucions del país, que han començat a activar gradualment les seves adreces acabades en .eus. És el cas del diari Berria o d’EiTB. En concret són noranta-dos, els ‘dominis pioners‘ que han començat a funcionar abans del 3 de desembre vinent, Dia Internacional de l’Èuscar, en què és previst que s’obri el registre a tothom.

En aquesta fase de pioners s’han apuntat entitats de dimensió, origen i caràcter divers que al seu dia van mostrar interès a la Fundació PuntuEus de disposar d’un domini en la primera etapa d’activació. Hi ha Eusko Jaurlaritza, els mitjans Berria, Euskal Irrati Telebista, els bancs Bankoa i Laboral Kutxa, l’empresa Euskaltel, els municipis de Baztan, Eibar i Sant Sebastià o el sindicat LAB.

El 16 de setembre vinent s’obrirà la fase de llançament del domini .eus, adreçada a institucions públiques, associacions i empreses que vulguin sol·licitar la seva adreça de manera prioritària, abans que el registre no s’obri al públic en general al desembre.

Els noranta pioners del .gal, el 25 de juliol

El domini .eus ha comptat amb l’assessorament de la Fundació Puntcat a l’hora d’aconseguir un sufix identificador propi per a la llengua i la cultura basques. També van demanar consell a l’entitat que gestiona el .cat els promotors del domini gallec, .gal, que preveu de tenir alguns dominis actius ben aviat.

De fet, el Dia de la Pàtria Gallega, el 25 de juliol, és la data elegida per a activar els seus noranta dominis pioners, corresponents a institucions, empreses i col·lectius que ‘van mostrar el seu compromís amb la promoció de la llengua i la cultura gallegues’.

Com en el cas de l’.eus, la resta de fases de llançament del .gal començaran al setembre i les adreces en general no s’activaran fins a la darreria de l’any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any