Cabrils apel·larà contra la sentència que prohibeix de cedir el padró per a la consulta

  • Un jutjat de Barcelona anul·la l'acord del ple del municipi

VilaWeb
ACN
09.07.2014 - 18:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La batllessa de Cabrils (Maresme), Lina Morales, ha dit que l’ajuntament apel·laria contra la sentència que declara nul l’acord del ple que preveia de cedir el padró municipal per a la consulta del 9 de novembre.

El jutjat contenciós-administratiu número 2 de Barcelona havia suspès cautelarment aquest acord, però més tard havia aixecat parcialment la suspensió mantenint-la només en el cas del veí denunciant. Ara però, anul·la completament l’acord.

La batllessa diu que la sentència és greu: ‘El ple és sobirà i el consistori va aprovar una declaració d’intencions d’una cosa que encara no s’ha fet.’

La jutgessa addueix que la consulta no té rang de llei

La jutgessa considera que la llei orgànica de protecció de dades estableix que les dades de caràcter personal només podran ser comunicades a un tercer en compliment d’objectius ‘directament relacionats amb les funcions legítimes del que les cedeix i del que les rep, amb el previ consentiment de l’interessat’. Afegeix que el consentiment no serà necessari ‘quan la cessió sigui autoritzada en una llei’ i diu que no és el cas de la consulta.

La cessió de dades entre administracions –segons la sentència– ‘ha de ser prevista en una norma amb rang de llei’. En posa un exemple: els ajuntaments han de donar cada mes la informació del padró per actualitzar el cens i com que la norma ho estableix no cal que els consistoris prenguin cap acord ni que les administracions tinguin necessitat de demanar-ho.

En el text es torna a fer esment de la declaració del parlament pel dret de decidir i la sentència del TC i defensa que referèndum i consulta ‘no són conceptes equiparables’, que el referèndum sí que té reconeguda la possibilitat d’agafar les dades del cens electoral però que la Generalitat ‘no té competències’ per poder convocar-ne un. ‘Únicament la celebració d’un referèndum, a més dels processos electorals, permet d’obtenir les dades del padró per a la confecció del cens electoral’, estableix.

La jutgessa explica que l’única condició per a la cessió que estableix l’acord és que la Generalitat ho demani i que aquesta obligació que assumeix el consistori ‘no es pot assumir en l’actual règim constitucional i legal perquè cap de les lleis citades per l’ajuntament o per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD)no permet la cessió de dades del padró a la Generalitat’. Considera, a més, que tant el consistori com l’ACPD en són conscients i per això en les seves al·legacions afirmen que la cessió no serà immediata sinó que caldrà una modificació del marc legal, punt que la jutgessa considera ‘absolutament contradictori’ amb el fet que també defensin que les lleis sectorials permeten la cessió de dades per a fer la consulta.

Informació relacionada:

Batllessa de Cabrils: ‘Han d’estar molt nerviosos’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any