Iceta es queda sol en la primera proposta que fa sobre la consulta

  • Els partits que van acordar data i pregunta no accepten de diluir el dret de decidir · El dirigent del PSC vol una pregunta que insti el govern a negociar l'encaix de Catalunya dins Espanya

VilaWeb
Redacció
08.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’únic candidat a primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va provar ahir d’aigualir el contingut de la consulta del 9 de novembre. Iceta proposa una pregunta que insti el govern de la Generalitat a negociar amb l’estat espanyol per millorar l’encaix de Catalunya dins Espanya. Però ni els crítics que han impulsat el Moviment per Catalunya ni la resta de partits favorables al dret de decidir no el van seguir i van criticar que ara es despengés amb aquesta idea en comptes d’unir-se al consens entorn del 9-N.

En concret, Iceta vol que la pregunta serveixi per a legitimar la Generalitat a començar una negociació amb l’executiu espanyol. Els objectius d’aquesta negociació serien un pacte fiscal solidari, el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya i el blindatge les competències en llengua i cultura. El resultat del procés hauria de tornar a passar per les urnes en una altra consulta. Segons Iceta l’actual formulació del consulta és un ‘nyap descomunal’.

En una conferència organitzada per Nueva Economia Fòrum, va reiterar que el PSC donaria suport a la llei catalana de consultes no referendàries, però va avisar que aquesta normativa no serviria per a convocar-ne una com la del 9-N, perquè precisament contenia una pregunta amb caràcter referendari. A parer seu, la pregunta ‘no compleix els estàndards mínims de qualitat democràtica’ que fixen les institucions internacionals: ‘La primera pregunta no és clara, i la segona només la respon una part dels ciutadans.’ Però, a més, segons ell, els promotors ‘ni tan sols s’han posat d’acord en la manera de comptabilitzar el resultat’. Per tot plegat, va pronosticar que la consulta seria ‘immediatament suspesa’ pel Tribunal Constitucional espanyol.

També es va adreçar al PP per demanar-li que no negués el problema entre Catalunya i Espanya: ‘Han de ser conscients que hi ha un problema; jo els demano l’esforç de no negar-lo i apuntar solucions. L’única que jo crec que no és possible és el no a tot i la negació de la realitat.’ I va afegir-hi una premissa: que qualsevol pacte polític per a superar aquesta situació passés per les urnes després.

CDC: ‘Volem votar independència sí o independència no’

El vice-secretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, va refusar la pregunta proposada per Iceta: ‘Volem votar independència sí o independència no. Això és irrenunciable.’ Corominas afegí que Catalunya feia trenta-cinc anys que provava l’encaix amb Espanya i que ara volia anar més enllà. Per això va demanar a Iceta que s’unís al ‘consens polític i social’ del 9-N.

Corominas va refusar la pregunta d’Iceta dient que no es podia donar la sensació que s’allargava més la solució. ‘Hi ha una proposta clara amb consens polític al parlament i a la societat i la volem portar a votació, i no canviarem d’opinió’, va reblar.

ERC: ‘La proposta d’Iceta fa olor de pacte de despatxos’

La portaveu d’ERC, Anna Simó, va lamentar que Iceta no escoltés la majoria dels catalans a l’hora de fer propostes que ella considera més properes a l’opinió dels dirigents espanyols. ‘La proposta d’Iceta fa olor de pacte de despatxos’, va dir.

I afegí que almenys vuitanta-sis diputats del Parlament estan d’acord en la data i la pregunta i que, per tant, caldria impulsar-la ‘fins al final’.

ICV: ‘La societat ja ha abandonat l’era de l’autonomia’

El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, va dir que Iceta feia tard: ‘La societat catalana ha abandonat l’era de l’autonomia’, va dir. I animà el PSC a afegir-se al dret de decidir i a donar suport a la consulta del 9 de novembre. La proposta d’Iceta hauria estat bé abans de la sentència de l’Estatut –va dir–, però en aquests moments el debat a la societat catalana és un altre.

 

Més informació: Contundent resposta de Moviment Catalunya a la proposta d’Iceta sobre la consulta

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any