Iceta demana diluir la pregunta de la consulta del 9-N

  • Vol una pregunta que insti el govern a negociar per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya

VilaWeb
ACN
07.07.2014 - 10:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’únic candidat a primer secretari del PSC, Miquel Iceta, està decidit a mirar de diluir el contingut de la consulta del 9 de novembre. Iceta proposa una pregunta que insti el govern de la Generalitat a negociar amb l’estat espanyol per millorar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya. En concret, Iceta vol que la pregunta serveixi per legitimar la Generalitat a començar una negociació amb l’executiu espanyol que passi per un pacte fiscal solidari, reconèixer el caràcter nacional de Catalunya i blindar les competències en llengua i cultura. El resultat de la negociació hauria de tornar a passar per les urnes en una altra consulta, segons Iceta, que ha fet aquest plantejament alhora que ha avisat que l’actual formulació del 9-N és un ‘nyap descomunal’.

En una conferència organitzada per Nueva Economia Fòrum, Iceta ha reiterat que el seu partit donarà suport a la Llei catalana de consultes no referendàries, però ha avisat que aquesta normativa no serveix per convocar-ne una com la del 9-N perquè precisament la seva pregunta té caràcter referendari.

El PSC vol fer una consulta, però no amb la formulació pactada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que ha titllat de ‘nyap descomunal’. Al seu parer, la pregunta ‘no compleix els estàndards mínims de qualitat democràtica’ que fixen les institucions internacionals perquè ‘la primera pregunta no és clara, i la segona només la respon una part dels ciutadans’. Però a més, ha recordat que els promotors ‘ni tan sols s’han posat encara d’acord en com comptabilitzar el resultat’. Per tot plegat, ha augurat que la consulta serà ‘immediatament suspesa’ pel Tribunal Constitucional.

Iceta ha plantejat una nova pregunta, que donés al govern un mandat ‘clar i potent’ de negociar amb l’Estat per millorar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya. ‘Vol que el govern de Catalunya negociï amb les institucions de l’estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?’. Aquesta és la formulació que ha proposat qui serà el primer secretari del PSC, que ha afegit que després de la negociació amb l’Estat, caldria tornar a posar a votació el seu resultat.

En aquest punt, també s’ha volgut dirigir al PP, a qui ha demanat que no negui el problema que existeix entre Catalunya i Espanya. Iceta ha recordat als populars que ells ara mateix tenen la responsabilitat de governar l’estat i no poden fer veure que no està passant res sense aportar solucions. ‘Han de ser conscients que hi ha un problema, jo els demano l’esforç de no negar-lo i apuntar solucions. L’única que jo crec que no és possible és el no a tot i la negació de la realitat’, ha argumentat.

A això li ha afegit una altra premissa, que qualsevol pacte polític que hi hagi per solucionar aquesta situació passi per les urnes després.

CDC: ‘Volem votar independència sí o independència no’

El vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, ha refusat la pregunta que ha plantejat el que serà primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El socialista vol una pregunta que insti el govern a negociar un pacte fiscal solidari, el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya i el blindatge de competències de llengua i cultura. Corominas ha estat taxatiu: ‘Volem votar independència sí o independència no. Això és irrenunciable’. El convergent ha argumentat que Catalunya porta 35 anys provant l’encaix amb Espanya i ara vol anar més enllà, i per això ha instat Iceta a sumar-se al ‘consens polític i social’ del 9-N.

En conferència de premsa després de la reunió del comitè executiu de CDC, Corominas ha rebutjat la pregunta d’Iceta perquè no es pot donar la sensació que es ‘mareja més aquest tema’ o que es ‘demora’ la solució. ‘Hi ha una proposta clara amb consens polític al parlament i a la societat i la volem portar a votació, i no canviarem d’opinió’, ha reblat.

ERC: ‘La proposta d’Iceta fa olor de pacte de despatxos’

La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha lamentat aquest dilluns que el futur primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no escolti la majoria dels catalans en fer propostes que ella considera més properes a l’opinió dels dirigents espanyols. ‘La proposta d’Iceta fa olor a pacte de despatxos’, ha indicat en referència a les paraules d’Iceta que, en una conferència, ha qualificat la pregunta del 9-N de ‘nyap descomunal’ i ha plantejat que en una hipotètica consulta legal i pactada la pregunta servís per instar la Generalitat a negociar amb el govern espanyol un pacte fiscal solidari, el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya i el blindatge de les competències en llengua i cultura.

Simó ha recalcat que ‘almenys’ 86 diputats del Parlament estan d’acord en la data i la pregunta i que, per tant, caldrà impulsar-la ‘fins el final’.

ICV considera que Iceta fa tard perquè ‘la societat ja ha abandonat l’era de l’autonomia’

El secretari general de la formació, Josep Vendrell, ha dit que Iceta fa tard perquè ‘la societat catalana ha abandonat l’era de l’autonomia’ i ha animat el PSC a sumar-se al dret a decidir per la consulta del 9 de novembre. Per al dirigent d’ICV, la proposta d’Iceta hagués estat bé abans de la sentència de l’Estatut, però considera que, en aquests moments, el debat a la societat catalana és un altre i ha qualificat la proposta del socialista com d’un altre temps.

Més informació: Contundent resposta de Moviment Catalunya a la proposta d’Iceta sobre la consulta

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any