Criden als catalans residents a l’estranger a registrar-se en vistes al 9-N

  • La Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), Òmnium i l'ANC alerten de la importància de donar-se d'alta per a poder votar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fórmula per garantir el dret de vot dels catalans en la consulta sobre la independència de Catalunya el 9 de novembre d’enguany és un dels temes més discutit i controvertit del procés sobiranista. En previsió del què pugui acabar determinant la llei de consultes populars que està enllestint el parlament, la Generalitat va posar en marxa a final de maig el Registre de Catalans Residents a l’Exterior. És probable que aquest sigui el mecanisme més fiable per a vehicular el vot dels catalans a l’estranger i per això algunes entitats han començat una crida a registrar-s’hi (com fer-ho, en pdf). Ja han fet crides entre els seus socis i contactes la Federació Internacional d’Entitats CatalanesÒmnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

El govern català va aprovar el registre de catalans residents a l’exterior, que calcula que són uns 200.000, a final de maig i el va posar en marxa a principi de juny. La inscripció hi és voluntàri. El registre s’adreça als ciutadans amb la condició política de catalans a l’estranger, d’acord amb l’estatut. Són els qui tenen la ciutadania espanyola i que resideixen fora de l’estat espanyol, que són donats d’alta als registres dels serveis consulars espanyols i que tenen l’últim empadronament en algun municipi de Catalunya. També els seus descendents que mantinguin aquesta ciutadania, si així ho sol·liciten.

El registre pot ser una eina fonamental amb vista a la consulta sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre vinent, per a poder facilitar el vot dels catalans a l’exterior. Sobretot tenint en compte els problemes per molts catalans residents a l’estranger a l’hora de poder votar en convocatòries electorals anterior, com les últimes eleccions al parlament i les eleccions europees, per la ineficàcia i lentitud de la burocràcia administrativa espanyola.

Notícies relacionades:

Els catalans residents a la resta de l’estat espanyol no podran votar el 9-N

Qui podrà convocar una consulta popular no referendària?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any