Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Diumenge  06.07.2014  00:01

Autor/s: Josep Miquel Bausset · Monjo de Montserrat

Criminalitzar la solidaritat

Men?ame
 

És això el que pretén fer el govern del PP, amb la proposta de reforma del Codi Penal. Els canvis en l’article 318 bis establirien com a delicte ajudar persones immigrants que es troben en situació irregular. La reforma d’aquest article del Codi Penal parla de perseguir i castigar penalment els ciutadans que ajuden persones d’altres països de fora de la Unió Europea a entrar a l’Estat espanyol. I és que aquest avantprojecte que defèn el PP criminalitza la solidaritat i l’ajuda humanitària.

No cal dir que aquests canvis en l’article 318 bis entren en contradicció amb l’article del mateix Codi Penal en el qual es fa explícita l’obligació de totes les persones d’ajudar qui es trobe desemparat i en perill. La reforma d’aquest article també és incoherent amb la Constitució Espanyola i amb els Tractats Internacionals dels Drets Humans, com han denunciat Caritas, Justícia i Pau o la JOC.

L’assistència humanitària i la solidaritat no poden ser penalitzats quan aquesta assistència és moguda per sentiments d’hospitalitat. A més, aquesta reforma és una perversió, una immoralitat i una nova forma d’apartheid, precisament, contra aquells qui viuen situacions de vulnerabilitat.

Els polítics del PP haurien d’estar atents a allò que exigeix el profeta Isaïes: 'Trencar les cadenes injustes, desfer els lligams, deixar lliures els oprimits, acollir els pobres que no tenen casa' (Is 58:6), i també: 'Si hi ha algun pobre enmig teu, no endurisques el cor ni tanques la mà al germà pobre; al contrari, obri les mans i presta-li tant com necessite'. I el llibre del Deuteronomi afegeix: 'No faces injustícies als forasters' (Dt 24:17) i l’Èxode: 'No oprimiràs ni vexaràs el foraster' (Ex 22:20). I el Levític: 'Quan un foraster residirà amb tu al vostre país, no l’explotareu. El foraster que resideix entre vosaltres vos serà com un dels vostres i l’estimaràs com a tu mateix' (Lv 19:33-34). I encara, Jesús digué: 'Era foraster, i no em vau acollir' (Mt 25:43).

Davant aquesta mesura antievangèlica, cal lluitar per retrobar unes relacions més solidàries. Per això el P. Josep M. Soler, abat de Montserrat, ha demanat 'una nova cultura fonamentada en l’humanisme, que torne a donar a la societat els valors que han sostingut i han fet prosperar la dignitat de les persones i la convivència veritablement democràtica'.
 
Com als fariseus, 'amants dels diners' i que 'es mofaven d’ell', també hui Jesús interpel·la els polítics i els governs del PP: 'Vosaltres sou qui vos feu passar per justos davant la gent, però Déu coneix els vostres cors; perquè allò que és excel·lent entre els hòmens, és detestable als ulls de Déu' (Lc 16:14-15).
 
Caldrà recordar al govern de l’Estat aquelles paraules del bisbe Helder Câmara 'El crit dels oprimits, és la veu de Déu'?