Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  03.07.2014  06:00

La intervenció dels comptes valencians, més a prop que mai

Moragues es nega a fer més retallades · Consell i oposició reclamen un sistema de finançament més just

Men?ame
 

Fa uns quants dies que dins l'executiu de Fabra es parla d'una possible intervenció dels comptes de la Generalitat per part del govern espanyol. Després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'ahir, aquesta mesura sembla més a prop que mai. El conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, va explicar que l'estat podia decidir d'emprendre mesures coercitives per no haver complert l'objectiu del dèficit.

Moragues va assegurar que el govern valencià havia decidit de no aplicar més retallades si no hi havia ingressos amb un nou model de finançament. 'No podem rebaixar més. És impossible que enguany complim l'objectiu de dèficit de l'1%. I encara menys el 0,7% l'any vinent', va dir.  

Uns quants membres del consell ja pensen a presentar la dimissió si arriba la intervenció. Hi ha unanimitat a considerar injust el sistema financer, però tant se val: el ministre espanyol Cristóbal Montoro s'ha negat a canviar-lo adesiara. A més, Montoro rep la pressió dels límits de dèficit imposats des de Brussel·les.

Segons un informe, el Ministeri d'Hisenda espanyol considera que la situació dels comptes del 2013 és pitjor que no es pensaven. I l'enviament d'una comissió d'experts des del goevern espanyol és una de les mesures que preveu la llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Aquesta comissió, si es constituís, tindria la missió de controlar els comptes del País Valencià i prendre decisions per a recuperar l'equilibri entre els ingressos i les despeses.

L'oposició no creu que la intervenció sigui imminent

Els grups de l'oposició a la Generalitat coincideixen amb el govern del PP que el sistema de finançament és injust i insostenible. Tanmateix, discrepen sobre la proximitat de la intervenció: consideren que és una estratègia del PP valencià per a pressionar el govern espanyol, però la veuen poc probable.