El Kurdistan de l’Irac farà un referèndum d’independència

  • Ho va anunciar ahir el president Barzani a la BBC

VilaWeb
Redacció
02.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la regió kurda de l’Irac, Massoud Barzani, va dir ahir a la BBC que el seu objectiu era la independència: ‘No podem continuar sense futur.’ Barzani va anunciar que farien un referèndum per saber si la població donava suport a la independència: ‘No ho decidiré pas jo, farem un referèndum per saber què en pena la nostra gent: respectarem la seva opinió. No serà únicament per als kurds, sinó per a tots els ciutadans.’ Aquests darrers anys l’Irac es troba en una crisi que s’ha agreujat durant les últimes setmanes i Barzani considera que ‘els esdeveniments recents refermen el dret del Kurdistan d’independitzar-se’.

El líder kurd va concretar: ‘No puc dir una data exacta, però serà durant aquests mesos vinents. Cal que ho acordem al parlament.’

Barzani va dir que la població kurda trobaria una solució a la greu crisi que viu actualment l’Iraq. Fa dues setmanes els gihadistes sunnites van fer un seguit d’atacs i ara ja controlen unes quantes zones del país. En els atacs s’hi van morir més de dos mil ciutadans. ‘L’Irac ara ja és migpartit, a la pràctica’, va dir Barzani.

Ahir el nou parlament iraquià escollit a l’abril va provar d’elegir un nou portaveu, però va topar amb el boicot de kurds i sunnites, que van abandonar la cambra.   

‘El nostre estat nou conviurà amb els veïns en pau i no volem ser cap amenaça per a ningú’, va dir Barzani a la BBC. El Kurdistan també ocupa una part de Síria, l’Iran i Turquia, però el referèndum només es faria a la regió que actualment forma part de l’Irac.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any