Rigau demana a Wert que garanteixi les ajudes socials en comptes de destinar més recursos a la LOMCE

  • Assegura que el pla per fer pagar l'escolarització en castellà al govern respon a 'una obsessió i un desconeixement de la realitat'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.06.2014 - 19:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha demanat al ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, que ‘prioritzi’ les ajudes a les famílies per als llibres de text de cara al nou curs en comptes de pretendre una aplicació de la LOMCE. Segons la consellera, els documents que el Ministeri ha fet arribar a les comunitats sobre l’aplicació del sistema ‘presenta dubtes molt importants’. Pel que fa a l’obligatorietat del Govern de pagar 6.000 euros de cada matrícula dels alumnes que s’escolaritzin en castellà a la privada, ha afirmat que aquest és un projecte que encara no ha estat aprovat que va rebre ‘un informe molt dur’ del Consell d’Estat, i que respon ‘a una obsessió i un desconeixement de la realitat’.

La consellera ha fet aquestes manifestacions a les portes de la Sectorial d’Educació, on aquest dilluns el ministre Wert concreta el finançament de què disposaran el pròxim curs per a posar en marxa la LOMCE.

‘Entenem que abans de fer noves despeses hem de garantir els ajust que fins ara teníem i que es rebien del Ministeri, perquè estem en un momet en què les famílies no poden prescindir d’aquests ajuts i les comunitats els han de poder facilitar’, ha dit.

En aquest sentit ha recordat que el Ministeri va retirar els 200 milions d’ajudes per a alumnes de tot l’Estat que estaven programats en pressupostos anteriors per a l’adquisició de llibres de text, i ha assegurat que la LOMCE ha estat una ‘història de precipitacions’.

Rigau s’alinia de nou amb els representants d’Andalusia, Canàries, Astúries i el País Basc, que han plantejat dubtes sobre l’aplicació de la reforma educativa i han criticat l’alt grau d’improvisació que envolta la Llei.

El Ministeri calcula que el desplegament de la norma tindrà un cost de 2.164 milions fins al 2020, 964 milions dels quals es gastaran fins al 2017. D’aquests 964 milions 614 provenen de les ajudes del Fons Social Europeu i la resta de les arques de l’Estat.

Els 1.200 milions restants hauran de ser cofinançats per les autonomies. Les comunitats també rebran prop de 1.000 milions per als sobrecostos de la posada en marxa dels nous cicles de FP bàsica i els ensenyaments acadèmics de tercer i quart d’ESO . Andalusia en rebrà 189,67, València 112,12, Madrid 110,89 i Catalunya 106,17.

En canvi, no està a l’ordre del dia el debat sobre la disposició addicional 38 de la LOMCE que estableix l’obligatorietat de prestar educació en castellà com a llengua vehicular. La consellera s’ha limitat a recordar que el decret que desplega aquest punt de la Llei, i que estableix un cost de 6.000 euros per matrícula a l’escola privada que hauria d’acabar assumint la Generalitat, encara no s’ha aprovat i ha rebut l’informe desfavorable del Consell d’Estat. Aquest punt, ha dit, respon ‘a una obsessió i un desconeixement de la realitat’ per part del ministeri.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any