Guia per a entendre els grups del Parlament Europeu

  • Us expliquem qui forma i qui lidera cadascun dels partits

VilaWeb
Redacció
01.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria dels 751 diputats del nou parlament, avui es distribuiran en 7 grups polítics diferents i 52 quedaran com a no adscrits. Calen 25 diputats de 7 estats diferents, pel cap baix, per formar un grup polític. El Front Nacional de Marine Le Pen no ho ha aconseguit i, per tant, els seus diputats seran no adscrits.

El 50,60% dels eurodiputats ja ho eren a la legislatura anterior i el 37% dels escons seran ocupats per dones (a l’anterior mandat eren el 35%). Hi ha un total de 186 partits representats.

A l’eurocambra els integrants d’un grup tenen afinitats polítiques, tot i que el parlament no l’avalua pas, aquesta afinitat. A més, a diferència d’allò que passa als parlaments dels Països Catalans, als grups del Parlament Europeu no hi ha disciplina de vot.

A continuació us detallem qui forma i lidera cadascun dels grups:

Grup Partit Popular Europeu (PPE)
Format pel Partit Popular Europeu. Hi ha inscrits el Partit Popular, Unió Democràtica per Catalunya i Unió per un Moviment Popular. Malgrat que ha perdut més de cinquanta diputats, continua essent la primera força de la cambra.
Nombre d’escons: 221 (274 a la legislatura anterior).
President: l’alemany Manfred Weber. És la tercera legislatura que ocupa l’escó. En la darrera era membre del comitè d’afers constitucionals.

Grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D)
Format pel Partit dels Socialistes Europeus. Hi són inscrits el Partit dels Socialistes de Catalunya, el Partit Socialista del País Valencià, el Partit Socialista de les Illes Balears i el Partit Socialista francès.
Nombre d’escons: 191 (196 a la legislatura anterior).
President: Martin Schulz, també alemany, que fou el president de la cambra des del 2012 i probablement ho tornarà a ser. Fa vint anys que és eurodiputat.

Grup Conservadors i Reformistes Europeus (ECR)
És format per l’Aliança dels Conservadors i Reformistes Europeus i el Moviment Polític Cristià d’Europa. No en forma part cap partit del país.
Nombre d’escons: 70 (57 a la legislatura anterior).
President: el britànic Syed Kamall, eurodiputat des del 2005.

Grup Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE).
És format pel Partit de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa i pel Partit Demòcrata Europeu. Hi ha inscrits: Convergència Democràtica de Catalunya, Moviment Demòcrata, Ciutadans i UPyD. CDC, representada per Ramon Tremosa, decidirà la setmana vinent si abandona el grup arran de la incorporació de Ciutadans i UPyD.
Nombre d’escons: 67 (83 a la legislatura anterior).
President: Guy Verhofstadt, l’ex-primer ministre de Bèlgica que ja va presidir el grup la darrera legislatura.

Grup Esquerra Europea (GUE-NGL)
Format pel Partit de l’Esquerra Europea, l’Aliança de l’Esquerra Verda Nòrdica i més partits no afiliats. Hi ha Esquerra Unida, Partit Comunista Francès i Podem.
Nombre d’escons: 52 (35 a la legislatura anterior).
Presidenta: l’alemanya Gabriele Zimmer que farà la seva tercera legislatura a la cambra. Presideix el grup del 2012 ençà.

Grup dels Verds – Aliança Lliure Europea (Verds-ALE)
Format pel Partit Verd Europeu, on hi ha inscrits Iniciativa per Catalunya, Equo i els nord-catalans Europa Ecologia; i l’Aliança Lliure Europea, on hi ha Esquerra Republicana de Catalunya, el PSM-Entesa Nacionalista, el Bloc Nacionalista Valencià (Jordi Sebastià, candidat de Compromís, és membre del Bloc) i els nord-catalans Unitat Catalana; també en formen part els membres del Partit Pirata Europeu.
Nombre d’escons: 50 (57 a la legislatura anterior)
Presidents: El belga Philippe Lamberts i l’alemanya Rebecca Harms. En la darrera legislatura Harms compartia la direcció amb el francès Daniel Cohn-Bendit.

Grup Europa de la Llibertat i la Democràcia (EFD)
Format pel Moviment per l’Europa de les Llibertats i de la Democràcia i més partits antieuropeistes. En aquesta legislatura s’hi incorporen els eurodiputats del Moviment 5 Estels italià. Actualment no hi ha cap partit del país que en formi part.
Nombre d’escons: 48 (31 a la legislatura anterior).
Presidents: el líder de L’UKIP, Nigel Farage, i el del Moviment 5 Estels, David Borrelli. Farage és membre de la cambra des del 1999 i la legislatura passada ja presidia el grup. Borrelli, en canvi, s’hi estrena.

Els diputats no adscrits, més nombrosos que mai

52 diputats de la cambra no formen part de cap grup. Molts són representants de partits euroscèptics, sobretot d’extrema dreta (us ho explicàvem ací). És el cas del Front Nacional de Marine Le Pen i del partit de la Llibertat (PVV) holandès que encapçala el polèmic Geert Wilders. Le Pen ha negociat fins al darrer moment per formar un grup propi, amb l’objectiu d’accedir a més finançament i influència, tal com explicàvem en aquest article.

El Parlament Europeu a Twitter

El Parlament Europeu ha creat aquesta infografia amb els comptes de Twitter de tots els departaments i grups de la cambra.

Twitter és una eina de comunicació important a l’eurocambra: 531 eurodiputats tenen compte propi. Pablo Iglesias (Podem) és l’eurodiputat amb més seguidors de tots, tal com mostra aquesta altra infografia d’Europe Decides. En conjunt, al Partit Verd i de l’Aliança Lliure Europea és on hi ha els eurodiputats més actius i amb més seguidors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any