Crida lituana a reconèixer els primers la independència de Catalunya

  • Recorden com d'important va ser la decisió d'Islàndia de reconèixer la independència de Lituània després de la proclamació unilateral

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2014 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El professor Kestutis Girnius, de l’Institut de Ciències Polítiques i Relacions Internacional de la Universitat de Vílnius signa un article a The Lituanian Tribune on demana ‘Serà Lituània la Islàndia de Catalunya?‘. Girnius recorda que després de la proclamació unilateral de la independència de Lituània, Islàndia va ser el primer país a reconèixer diplomàticament l’estat lituà, en un moment en el qual els estats demanaven als lituans que intentessin un acord federal dins la URSS. ‘Recordeu l’onada d’emoció i alegria quan la petita Islàndia es va atrevir a enfrontar-se a Moscou i reconèixer la nostra independència?’ escriur Girnius, que a continuació diu que les autoritats lituanes ‘han de recordar el nostrre passat i entendre el desig de sobirania dels catalans’.

Girnius diu que en aquests moments no és necessari ni recomanable que Lituània faci cap gest diplomàtic envers Catalunya però que ha de pressionar Madrid per la celebració del referèndum. També afirma que l’actitud oficial del govern lituà ‘no fa honor al nostre passat’ i remarca que Lituània no pot actuar en referència a Catalunya de la mateixa manera que van actuar els qui volien que Litània restés sotmesa a la Unió Soviètica.

Per això el professor Girnius considera que l’estat lituà ha de reflexionar sobre la situació catalana i que la societat lituana hauria de fer un esforç per entendre i donar suport a la reivindicació de Catalunya. Fins al punt de ser el primer estat en reconèixer la república catalana en el cas que es proclami, passat el 9 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any