‘Som 1,2 milions d’estrangers residents i també volem decidir’

  • Aquesta setmana s'ha presentat a Barcelona l'associació Sí, amb nosaltres

VilaWeb
Redacció
29.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana s’ha presentat a Barcelona un nou grup de suport al referèndum sobre la independència de Catalunya. Si fa uns mesos es donava a conèixer l’associació Súmate, ara els estrangers amb permís de residència a Catalunya, nascuts arreu, també s’han agrupat en ‘Sí, amb nosaltres‘, una associació amb què volen organitzar-se per explicar als seus conciutadans ‘la necessitat de ser fundadors d’una nova Catalunya.’

L’edició global de VilaWeb va publicar una transcripció no literal dels parlaments que van oferir la presidenta de l’associació, Ana Surra; Martí Estruch, en representació de DiploCAT; i l’alemany Thomas Spieker, periodista, escriptor i home de negocis. 

Tot seguit, us oferim la traducció al català de la intervenció transcrita de Surra, original de l’Uruguai: 

‘No ens sentireu mai fer servir la paraula ‘immigrants’. La gent que porta aquí deu anys o quinze se sent més immigrant al seu país que no pas aquí. Fa nou anys que jo visc aquí i mai no he tingut cap problema per parlar en espanyol. Vivim en una veritable societat bilingüe. No és com el Quebec o Bèlgica, on la gent parla una llengua o una altra. Quan hom parla des del cor, ho fa en la seva llengua materna. Així que vaig aprendre català; i altres també poden fer-ho.  

La gent ha arribat aquí per diversos mitjans de transport: alguns en avió, altres en tren, i tristament, massa ho han fet en pasteres. I hem vingut per raons diferents. Alguns per negocis, altres per amor. Aquí la gent no ha volgut assimilar-nos, sinó que ha mirat de viure amb nosaltres, deixant-nos mantenir els nostres costums. 

La majoria de nosaltres no som polítics, aquesta és la primera vegada que catalans d’altres països es reuneixen amb aquest propòsit. Volem ser una part activa d’aquesta comunitat que ens ha acollit. També volem el dret de decidir. Som 1,2 milions [d’una població de 7,5]. Som importants, i la nostra àrea d’influència –els nostres amics, coneguts i familiars– són una àrea d’influència important. Aquesta és una de les qüestions més importants que afronta el nostre país. 

Jo tinc la intenció de votar sí-sí, però hi ha altres persones d’aquest grup nostre que només votarà un sí, i encara uns altres que són partidaris del no. Allò important és que es permeti votar la gent. Aquest és el nostre propi futur. Estem convençuts. Sí, amb nosaltres també. Llarga vida a Catalunya.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any