El Telegraph acusa Juncker, a tota pàgina, de ser un alcohòlic

  • El rotatiu londinenc afirma que el tema ha estat discutit en la cimera europea i és causa de preocupació

VilaWeb
Redacció
27.06.2014 - 10:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Daily Telegraph ha sorprès tothom aquest matí amb una duríssima portada contra el candidat del PP a presidir la Comissió, Jean-Claude Juncker. L’article afirma que Juncker és un alcohòlic i que aquesta pressumpta addicció crea una gran preocupació entre els líders europeus, fins al punt d’haver-la discutit en les reunions de les darreres hores. El Telegraph no és un tabloide, periòdics acostumats a fer grans titulars escandalosos, però cal recordar que Cameron s’ha quedat pràcticament sol en la seva lluita per a intentar que el luxemburgués no presideixi la Comissió.

L’article explica que els rumors sobre l’alcoholisme de Juncker circulen des de fa anys i afegeix que també és un gran fumador i que vol que se li permeti fumar en l’edifici de la Comissió, cosa que ara està completament prohibida.

Els líders europeus han de decidir en les pròximes hores qui serà el president de la Comissió. El Partit Popular proposa Juncker, amb el suport del Partit Socialista. La decisió haurà de ser ratificada en el parlament on la majoria dels dos partits és molt justa ja que una part dels diputats tan conservadors com socialistes ja han indicat que no estan disposats a votar a favor de Juncker.

Cap remordiment de Cameron

El primer ministre britànic, David Cameron, va dir ahir que no tenia ‘cap mena de remordiment’ pel fet d’oposar-se públicament a la candidatura del luxemburguès Jean-Claude Juncker a presidir la Comissió Europea. Cameron va dir que ell maldava perquè hi hagués gent capaç d’impulsar les reformes urgents que calen a Europa: ‘Continuar com els països volen continuar, escollint aquest individu, és la via incorrecta’, va dir a la premsa. Cameron feia aquestes declaracions a Ieper, Flandes, on els 28 van fer la primera jornada de la cimera que tracta sobre el nou president de la CE.

Segons Cameron, el Parlament Europeu ha imposat el sistema de candidats, escollint abans de les eleccions els presidenciables de cada partit sense deixar marge als estats per proposar altres noms.

Cameron considera que Jean-Claude Juncker és massa federalista i ell advoca per una Europa reformada: ‘A més de fer el que vaig dir que faria’, va dir en referència a l’oposició a Juncker, ‘també faré un referèndum, i renegociarem, i els britànics podran decidir.’ Cameron va prometre una consulta sobre la permanència del Regne Unit a la UE l’any 2017 si guanyava les eleccions britàniques, que s’han de fer el maig de l’any vinent.

El primer ministre britànic va forçar una votació sense precedents sobre el candidat a presidir la Comissió Europea, votació que es farà avui. Fins ara, els estats escollien per consens el nom del màxim responsable de l’executiu comunitari, però Cameron vol explicitar que Juncker no tindrà el suport del Regne Unit. El líder britànic probablement es quedarà sol en l’oposició a Juncker, o rebrà només el suport d’Hongria. Els Països Baixos i Suècia també s’oposaven al candidat popular, però finalment s’han fet enrere. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ja ha advertit que no seria ‘dramàtic’ que Juncker no aconseguís un suport unànime dels estats per liderar la CE. Si obté l’aval del Consell Europeu, haurà de sotmetre’s després a la votació de l’eurocambra. El principal partit de l’oposició, el socialista, ja ha confirmat que votaria a favor de Juncker, com també el quart grup de la cambra, el liberal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any