Villarejo queda en evidència a TV3 atacant el dret de decidir

  • No es compromet a defensar el punt del programa de Podem sobre el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
27.06.2014 - 09:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jurista i eurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo no té intenció de defensar al parlament europeu el punt del programa de la seva formació política que defensa el dret d’autodeterminació dels pobles. Així ho va acabar dient ahir en el programa .CAT de TV3, en què Villarejo va acabar evidenciant la contradicció entre la seva oposició fèrria al dret de decidir dels catalans amb la posició de la direcció expressada per Pablo Iglesias i el programa electoral mateix.

Podeu veure el moment en què se li demana sobre la seva posició i la de Podem sobre el dret de decidir en el minut 55 del programa, en què també va participar Ada Colau.

Villarejo ha explicat que es va allunyar d’ICV, de qui havia estat candidat en unes eleccions europees, quan la formació de Dolors Camats i Joan Herrera va subscriure la declaració de sobirania el 2013.

El periodista i filòsof Jordi Graupera, present a la tertúlia del programa, li va demanar si no era una contradicció que s’hagués allunyat d’ICV per haver pactat amb la dreta i, en canvi, ell signés un manifest pel federalisme, que implica una reforma constitucional que obliga a pactar amb el PP.

Villarejo: Podem és un moviment ciutadà i com a tal hi conviuen sensibilitats democràtiques molt diverses i això fa possible que coexisteixin i conviure perfectament posicions diferents sobre temes polítics diferents. Em sento absolutament còmode dins d’aquesta organització perquè té aquesta posició oberta. Això és bo perquè elimina els sectarismes.

Graupera: Amb això estem d’acord. La pregunta és per què ICV és culpable de pactar amb CiU o amb ERC una pregunta i una data perquè la gent decideixi si vol una cosa una altra i en canvi no és problema fer una reforma de la constitució que implica també pactar amb PP.

Villarejo: La reforma constitucional que es planteja, quan es plantegi perquè ho aconsegueixin les forces majoritàries, podrien tenir unes altres majories que no inclouen el PP. Si busquem unes altres majories a través d’un moviment ciutadà ampli on convergeixin moviments ciutadans d’esquerres en el sentit més ampli de la paraula pot passar que hi hagi una majoria democràtica en el parlament espanyol que permeti aquesta reforma.

Graupera: Vostè diu que necessitem una majoria de dos terços de les esquerres al parlament espanyol per fer una reforma federal.

Villarejo: La reforma que faci falta si en un moment determinat el PP cedeix en les seves posicions tancades i sectàries i s’obre la possibilitat d’una reforma constitucional que afecta no només el model federal de l’estat.

En aquell moment intervé l’advocada Esperanza García, per a insistir a Villarejo en aquesta qüestió.

Esperanza Garcia: No és contradictòria la seva posició personal amb el fet no pas que coexisteixin a Podem diferents sensibilitats, sinó que dins del programa en el punt vuit es diu que s’ampliï i que s’estengui l’ús de les iniciatives legislatives especialment les dels referèndums vinculants sobretot en aquells en què els pobles sol·liciten el dret d’autodeterminació. Això no és una qüestió de trajectòria del seu partit, sinó d’afirmacions de persones tan importants com vostè, que és diputat europeu i que ja va marxar d’un partit polític per aquest tema

Villarejo: No em sento especialment incòmode ni conflictiu dins de Podem ni per part meva ni per part dels seus dirigents perquè crec que és perfectament possible coexistir dins de Podem des de posicions tan radicalment diferents com la que ha citat i que jo evidentment no comparteixo.

Graupera: Vostè en el parlament europeu defensarà el programa amb què s’ha presentat el partit pel qual vostè es presentava?

Villarejo: Jo abans defensaria uns altres valors en el parlament europeu uns altres valors i uns altres drets

Graupera: El compromís públic que és defensaré el dret d’autodeterminació dels pobles com a eurodiputat, que és que un independentista o un sobiranista català que hagi votat Podem, sabent que en el programa diu defensarem això pot confiar que l’eurodiputat Jiménez Villarejo defensarà aquest punt del programa?

Villarejo: L’eurodiputat Jiménez Villarejo defensarà els drets de les persones que són víctimes de l’explotació, de la repressió i de l’exclusió social. La resta, em sembla secundari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any