El festival Bouesia celebra deu anys proposant un ‘èxode ultralocal’

  • El certamen, fins el 20 de setembre, oferirà actuacions de Pau Riba, Mariaelena Roqué i Rafel Tormo

VilaWeb
ACN
28.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El festival d’acció poètica Bouesia arriba a la desena edició amb un ‘èxode ultralocal’, un concepte vinculat al caràcter itinerant del certamen per diferents poblacions de les Terres de l’Ebre i la seva capacitat d’universalitzar conceptes de la cultura popular del Delta. Per vehicular-ho, l’artista valencià Rafael Tormo ha ideat una carrossa que funcionarà simbòlicament com a mitjà de transport i escenari. El certamen, que va arrencar el passat 14 de juny i s’estendrà fins el 20 de setembre, concentrarà els principals plats forts en la jornada del 12 de juliol a Deltebre (Baix Ebre), amb el concert de Pau Riba així com les accions i recitals de Marielena Roqué o Paca Rodrigo.

Després que els canals de regadiu, les coeteres o la jota fossin els protagonistes de les anteriors edicions, Bouesia redefineix el simbolisme de les tradicionals carrosses de festes majors i celebracions diverses com el vehicle d’un ‘èxode ultralocal’. Sigui sobre una carreta i motoritzada o transportada a mode de peanya -com a les processons-, una carrossa tancada es convertirà en el mitjà per transportar artistes als recitals i accions que s’han programat, funcionant també com a lloc d’exhibició i participació recorrent els diferents pobles, com a portadora itinerant de la cultura popular.

‘Serà com la marca de fàbrica de la Bouesia. Serà com la gent del circ que arriba als pobles: una identificació de la Bouesia i ens serveix d’escenari o peanya per fer exploracions poètiques’, apunta l’organitzador del certamen, Miquel Àngel Marín, tot remarcant el seu valor simbòlic però també funcional.

El concepte ha estat ideat per l’artista valencià Rafael Tormo, intentant traslladar aquest element més enllà del concepte físic, repensant-lo per reivindicar l’art contemporani, ocupant l’espai per donar respostes davant la manca de respostes a la globalització. ‘És un caixó tancat. Les carrosses sempre són obertes on es va perquè et mirin i ser mirat. Aquesta només es pot veure quan la gent la pren, quan l’agafes i la pots passejar. Quan la sents, la fas servir una altra vegada. L’obres i allí es fa una lectura de l’èxode ultralocal’, ha indicat Tormo. La carrossa ha estat construïda per alumnes de l’IES Deltebre en un taller dirigit per l’artista valencià.

El festival continua platejant una oferta basada en les accions artístiques i la poesia. Precisament, serà el dia 12 de juliol quan la carrossa es batejarà a Deltebre amb el grup Recitals a domicili, amb actuacions en bars i establiments de la població. Durant aquesta jornada participaran la cantant Paca Rodrigo, que actuarà al mercat municipal de la Cava, i Marielena Roqué, autora de moltes de les escenografies de Carles Santos, amb un espectacle inspirat en el caragol maçana. En la línia de recuperar espais rellevants en l’imaginari col·lectiu del municipi, Bouesia traslladarà també part de la seva activitat a l’antiga Cambra Arrossera de la Cava, actualment abandonada i propietat d’un banc. Allí oferirà un concert, aquest mateix dia 12 a la nit, Pau Riba.

Tot i que Deltebre continua mantenint-se com el nucli principal, el festival està present a Vandellòs (Baix Camp), Tortosa, Flix (Ribera d’Ebre) i Amposta. Els dies 27 i 28, Bouesia se celebra a Vandellòs amb el lema Rotonda Vacabomba. El dia 11 de juliol, la ballarina Sònia Gómez proposa una visita dansada a l’edifici del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb un posterior recital poètic i concert de Roger Mas. El 14 de juliol el certamen es trasllada a Flix de la mà del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local Sirga. El 19 i 20 de setembre, com a colofó, s’ha programat una bouromeria i un recital al Centre d’Art Lo Pati.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any