Elena, decidit a mantenir l’escó fora del PSC

  • Ho anunciarà en l'assemblea d'Avancem de demà · S'hi podria afegir Núria Ventura

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
27.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi del PSC es pot fer encara més profunda aquest cap de setmana. Joan Ignasi Elena, que la setmana passada va anunciar que deixava el PSC, ara està decidit a mantenir l’escó al Parlament de Catalunya i passar a ser diputat no adscrit, en comptes de renunciar-hi tal com li demana la direcció. Ho anunciarà definitivament en l’assemblea general d’Avancem, que es farà demà a Sant Feliu de Codines. La diputada Núria Ventura, que també forma part de l’associació, rumia si s’hi afegeix. Si fos el cas, els socialistes passarien a ser la quarta força al parlament, amb divuit diputats, darrere del PP, que en té dinou.

Elena i els membres d’Avancem troben que no hi ha motiu per a haver de renunciar a l’escó, car s’ha mantingut fidel als compromisos que el PSC va subscriure en el programa electoral de defensa del dret de decidir dels catalans. És un argument de pes, que s’afegeix al fet que els mesos vinents seran decisius, en una legislatura que l’associació qualifica de constituent, és a dir, una legislatura en què a Catalunya es definirà una nova situació política.

Si Elena no renuncia a l’escó, es reforçarà el bloc de diputats en favor de la consulta del 9 de novembre: els 87 diputats que ara sumen CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP passarien a ser 88 amb Elena i 89 si finalment s’hi afegís Ventura. Avancem considera molt poc probable que aquest pas de deixar el grup socialista el segueixi també la tercera diputada pro-referèndum, Marina Geli.

La situació del PSC al parlament esdevindria molt complicada, perquè encara hi perdria més pes. Però la situació d’Elena tampoc no seria gens fàcil: com a diputat no adscrit passaria força desapercebut i tindria una possibilitat d’intervenció molt limitada pel reglament del parlament. Dependria de la junta de portaveus i de la mesa la possibilitat d’intervenir més o menys a l’hora d’explicar el sentit del vot o de fer preguntes al president de la Generalitat.

Avancem fa camí fora del PSC

No únicament és decisiva al parlament, la situació futura d’Elena i Ventura. Avancem, que integren majoritàriament socialistes o ex-socialistes, ha anat tenint contactes aquests últims dies amb ICV, ERC i Nova Esquerra Catalana (NEC) per arribar a acords amb vista a les eleccions municipals i amb una idea de fons, que és la refundació de l’espai del socialisme catalanista. Avancem té el compromís de parlar amb totes aquestes formacions per mirar si és possible de fer-hi coalicions electorals en alguns municipis.

Ara, Avancem, d’acord amb la ponència política que se sotmetrà a votació aquest cap de setmana, es proposa de ser ‘un instrument per a contribuir a fer possible el govern de Catalunya’. I, més concretament, de voler ‘governar la Catalunya que ve, d’acord amb més forces de govern.’

L’associació vol fer-ho des de la ‘reconstrucció de l’esquerra a Catalunya’, però, a diferència d’Agrupament Socialista i de més crítics del PSC, han decidit de provar-ho fora del partit, després d’haver-ho intentat a dins. Per això diuen que volen entrar en un nou espai polític: ‘Amb vocació unitària. Amb la voluntat de reunir de nou el conjunt de socialistes catalans. Amb vocació de travar complicitats i aliances amb altres realitats.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any