El Consell Europeu, reunit per fer Juncker president de la Comissió

  • Cameron hi votarà en contra · Merkel diu que Juncker serà escollit, bé per majoria absoluta bé per majoria simple

VilaWeb
Redacció
26.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Europeu, format pels caps d’estat i de govern, es reuneix avui i demà amb un punt clau a l’ordre del dia: l’elecció del president de la Comissió Europea. De les eleccions europees ençà, hi ha hagut debat sobre si el càrrec l’ocuparia Jean-Claude Juncker, ex-primer ministre de Luxemburg i ex-president de l’Eurogrup, que és el candidat del partit guanyador dels comicis, el Partit Popular europeu. La controvèrsia prové sobretot de l’oposició del primer ministre del Regne Unit, David Cameron.

Cameron s’ha quedat quasi sol reclamant que el càrrec l’ocupés algú altre. Només ha recaptat el suport d’Hongria. En canvi, Suècia i els Països Baixos, que de primer dubtaven, sembla que també votaran Juncker.

El primer ministre britànic, que va rebre una clatellada electoral, creu que Juncker és massa federalista. En el fons, no vol que el monopoli de l’euroscepticisme se’l quedi l’UKIP, el partit que va guanyar al Regne Unit el proppassat 25 de maig. Per això s’ha compromès a convocar un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea, si guanya les pròximes eleccions.

Cameron es va reunir dilluns amb el president del Consell, Herman Van Rompuy, i va demanar-li d’ajornar la decisió d’escollir el president de la Comissió. Com que Van Rompuy no va cedir, Cameron diu que demanarà una votació extraordinària perquè es visualitzi quin suport té Juncker.

Juncker, el candidat del Partit Popular

En canvi, la cancellera alemanya Angela Merkel, ja ha dit que, tant si és per majoria absoluta com per majoria simple, l’escollit serà Juncker. Això mateix van acordar el cap de setmana passat deu líders socialistes, que es reuniren a París convidats pel president François Hollande.

En virtut del tractat de Lisboa, per escollir el president de la Comissió cal que el Consell faci una proposta de candidat, tenint en compte el resultat de les eleccions europees. Però l’article 17 (7) del tractat, que explica què cal fer, és poc concret. Per assegurar que el Consell tindria en compte els resultats de les eleccions, les grans famílies polítiques de la cambra van  presentar candidats a la Comissió. Mitjançant la campanya i els debats televisius, pretenien fer-los visibles i forçar que els caps d’estat i de govern els tinguessin en compte fos com fos. Ara, el seu rival a priori, el candidat dels socialistes Martin Schultz, també dóna suport a Juncker, igual com la majoria d’eurodiputats socialistes.

La votació del Consell Europeu probablement no es farà fins demà, perquè avui la cimera començarà a la ciutat flamenca de Ieper per commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial. El 28 de juny de 1914 fou assassinat l’hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d’Àustria, a Sarajevo, episodi que va originar la guerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any