Recuperades quatre rutes d’evasió de jueus pel Pirineu

  • La Diputació de Lleida va inaugurar ahir a Sort els itineraris senyalitzats 'Perseguits i salvats'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diputació de Lleida va presentar ahir les quatre rutes que formen part de la iniciativa ‘Perseguits i salvats‘, que recuperen els passos utilitzats per més de vint mil jueus durant la Segona Guerra Mundial per fugir de l’holocaust nazi a través del Pirineu. L’ambaixador d’Israel a Espanya, Alon Bar, va assistir a l’acte d’inauguració dels quatre itineraris senyalitzats, que passen pel Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Alta Ribagorça, a més de l’Aran.

La Diputació de Lleida va presentar la proposta ‘Perseguits i salvats‘ l’octubre del 2013 a Tavascan com una iniciativa turística, antropològica i de recuperació de la memòria històrica. Però també vol ésser ‘un homenatge a la solidaritat de nombroses persones anònimes que van contribuir a salvar vides, persones, famílies i cultures’.

A banda la senyalització de les rutes, la iniciativa també inclou una web informativa en sis idiomes: català i occità, anglès, castellà, francès i hebreu.

Durant el conflicte, molts jueus van travessar el Pirineu en direcció sud per fugir de la persecució per part del nazisme, utilitzant quatre rutes que han quedat senyalitzades amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica d’uns fets que acostumen a ser poc coneguts pels catalans.

Els jueus que van poder travessar els Pirineus van viure evasions èpiques després de fugir dels nazis a la França ocupada. Les seves històries testimonien l’horror viscut a l’Europa d’entreguerres i les conseqüències que la barbàrie va produir a milions de famílies. A la vegada, posen de manifest el paper del Pirineu de Lleida com a lloc de refugi i salvació i l’ajut i la solidaritat que els habitants de les comarques frontereres van dispensar a aquestes persones.

El president de la Diputació de Lleida va recordar que es tractava ‘d’unes rutes d’evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema’. I va afegir que ‘moltes d’aquestes persones van salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de les comarques del Pirineu de Lleida’.

L’ambaixador d’Israel a l’estat espanyol, Alon Bar, es mostrà agraït pel comportament de molta gent anònima i molt compromesa que havia ajudat moltes famílies jueves a travessar els Pirineus de manera desinteressada. Alan Bar va enaltir els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquests territoris havien manifestat envers els refugiats.

Testimonis

Entre les famílies que van ser ajudades a travessar el Pirineu hi havia la família Bielinsky (va travessar el Pirineu per la Vall d’Aran); la família Henle (va passar al Principat per les muntanyes del Pallars Sobirà); Perla Kapelman (després de caminar uns quants dies va arribar a la Vall d’Aran i va ser tancada a la presó de Viella); Elias Zomerplaag (va formar part d’una expedició amb dotze jueus més; van passar el Pirineu per colls del Pallars Sobirà i van ser transferits a la presó de Sort); Israel Lewiner (amb l’ajut de diverses persones, va salvar entre el 1943 i el 1945 més de 500 jueus; va travessar el Pirineus per refugiar-se a l’estat espanyol; va ser detingut el 1944 per la guàrdia civil a Alòs d’Isil i va ser traslladat a la presó de Sort).

Alon Bar ha dit que aquests itineraris culturals i de memòria històrica units a l’excepcionalitat del paisatge del Pirineu eren una aposta segura pel turisme.

Les rutes incloses en el projecte ‘Perseguits i salvats’ ofereixen al visitant la possibilitat de descobrir la singularitat del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic de les comarques de Lleida; i també les activitats econòmiques, socials i culturals d’aquests territoris.

Aquest projecte ha estat un dels factors determinants perquè l’aerolínia israeliana Arkia agafés l’aeroport Lleida-Alguaire com a destinació turística.

La senyalització de quatre rutes

Les rutes senyalitzades es poden fer a peu, amb bicicleta o amb cotxe. Pel que fa a la ruta de la Vall d’Aran – Alta Ribagorça, consta de tres itineraris i de 99,1 Km (el Pont de Rei – el Pont de Suert; Viella Montgarri i Viella-Bonaigua). La ruta del Pallars Sobirà (port de Guiló-Sort) té 15 quilòmetres senyalitzats, la de l’Alt Urgell (coll de Pimés – la Seu d’Urgell) en té 17 i la de la Cerdanya (Perafita-Martinet) consta de 20,5 quilòmetres. Les rutes de l’Aran són totes habilitades per fer amb vehicle. La resta són condicionades per fer-les a peu o amb bicicleta.

La senyalització consisteix en plafons als espais expositius i museístics: Museu d’Aran a Viella, presó-museu Camí de la Llibertat a Sort, Epicentre a Tremp, Espai Ermengol a la Seu d’Urgell i espai expositiu exterior a Martinet.

Als nuclis urbans s’han col·locat 22 plafons verticals informatius i per a les rutes a peu o amb bicicleta s’han instal·lat 19 banderoles. A punts emblemàtics històrics, com l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell, el Cafè Pessets de Sort i la presó de dones de Sort, s’han col·locat plaques commemoratives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any