Mas: ‘Independentment de què facin ells, seguirem la nostra via’

  • Diu que ERC podria entra al govern a la tardor

VilaWeb
Redacció
22.06.2014 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tornat a remarcar el paper de moderador i àrbitre que pot tenir el nou rei, Felipe VI, per a desencallar les relacions entre Catalunya i Espanya, però ha recordat que no el pot obligar a exercir-lo. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas ha repetit que la monarquia espanyola ‘no té capacitat executiva’, però sí que pot ‘moderar el funcionament de les institucions’ i ‘arbitrar el desenvolupament ordinari’. Ara, també ha dit: ‘Independentment de què facin ells, nosaltres seguirem la nostra via.’

En referència a la possible entrada d’ERC al govern, ha dit que, si fos necessària, es faria ‘posant la vista a la tardor’. Segons Mas, Oriol Junqueras ha anat modificant el seu ‘no’ inicial a entrar al govern. Creu que les posicions han de confluir a la tardor, en vista de la consulta del 9-N, perquè caldrà donar una imatge de ‘força i solidesa’ més enllà dels interessos partidistes. 

I hi insisteix parlant de la consulta del 9-N. En aquesta situació nova, diu, ‘les decisions les hem de prendre pensant com encarem aquest moment i donant imatge de fortalesa i serietat institucional’.

La trobada entre Mas i Felipe VI

Dijous, dia 26, Mas i el nou rei espanyol, Felipe VI, assistiran a la inauguració del Fòrum Impulsa de Girona. Mas no sap si hi coincidiran i considera que no és pas una avinentesa idònia per a reunir-se. 

A Convergència i Unió hi ha, una vegada més, divergència sobre si fóra bo que es reunissin. D’una banda, Francesc Homs diu que no creu que es pugui concretar una trobada el dia 26. Tanmateix, està convençut que la reunió es formalitzarà ‘abans o després de l’estiu’, si finalment no es pot ‘improvisar’ alguna trobada el 26 de juny.

I la vice-presidenta catalana, Joana Ortega, diu que ha tingut trobades amb l’espanyola, Soraya Sáez de Santamaría, en què han tractat de ‘diversos temes del dia a dia i d’importància política’. Precisament ahir totes dues, a més d’alguns ministres, van parlar de cercar una data per una trobada entre Felipe VI i Mas ‘com més aviat millor’.

Per una altra banda, Duran i Lleida diu que demanar a Felipe que intercedeixi i faci de mediador per la consulta i el dret de decidir és abusar-ne. A la carta que envia setmanalment als militants, el president d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, contradiu Mas i escriu que no s’ha de demanar mediació al nou monarca per atendre les reivindicacions catalanes: ‘No s’ha d’abusar d’emplaçar públicament Felipe VI perquè resolgui les demandes del poble català per decidir el seu futur polític. Si ho féssim, es podria produir l’efecte contrari. Com més li ho demanem públicament, més limitarem la seva capacitat d’intervenir-hi privadament.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any