El país celebra Sant Joan, de punta a punta

  • Sant Joan, amb el foc com a element central, és celebrat de moltes maneres als Països Catalans

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per Sant Joan, el país celebra des de temps immemorials el solstici d’estiu. En moltes contrades, el foc, el ball i la festa s’imposen aquests dies, sobretot la nit de Sant Joan. Hi ha la flama del Canigó, que davallarà avui a la nit del cim nord-català i s’escamparà per centenars de viles i ciutats del país, on encendrà demà les fogueres que il·luminaran la revetlla. També s’encendran demà les fogueres d’Alacant i les falles en alguns municipis del Pirineu, mentre que Ciutadella celebra aquest cap de setmana la festa grossa, amb els cavalls de protagonistes.

Flama del Canigó

Un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa, cada 22 de juny, el foc que des del 1955 roman encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà per a pujar-lo al Canigó. L’endemà, a trenc d’alba, comença la davallada perquè la flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre la foguera de la nit de Sant Joan.

Quatre-cents municipis del país faran demà actes de rebuda de la flama, amb el central a Barcelona: a migdia, representants de la mesa del Parlament de Catalunya rebran la flama portada directament del Canigó; i a la tarda, la plaça de Sant Jaume serà l’escenari de la rebuda popular de la flama, on s’encendrà el peveter i el repartiment del foc que després s’escamparà als barris de la ciutat.

Una de les novetats d’enguany és un concurs d’Instagram per a elegir la millor fotografia feta amb mòbil, amb l’etiqueta #FlamadelCanigó.

Falles del Pirineu

Sense deixar el Pirineu, a les comarques del Pallars i l’Alta Ribagorça, juntament amb l’Aran, es fan aquestes setmanes les falles, una tradició pre-cristiana per a celebrar l’arribada de l’estiu. Enguany es van començar a encendre a Durro el 14 de juny i l’última serà el 26 de juliol a Llesp. El gros de les baixades i cremades, amb tot, serà demà durant la revetlla de Sant Joan, a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller, a més d’Isil.

A Les, a la Vall d’Aran, la Nit de Sant Joan és també la de la Cremada de l’Haro, un arbre de grans dimensions, que s’ha plantat uns quants dies abans a la plaça Major i que es crema enmig de balls tradicionals.

Fogueres d’Alacant

A l’extrem sud del país, Alacant es troba de ple en les Fogueres de Sant Joan, una de les festes més especials de l’any (seguiment a Twitter). Els focs i els monuments de cartó pedra presideixen una programació plena de cavalcades, ofrenes, concerts, corregudes de bous i barraques on tothom pot menjar-se les típiques coques de tonyina i bacores. El punt culminant de les festes serà demà, quan es cremaran les desenes de fogueres que s’han plantat.

Les fogueres alacantines es comencen a preparar força mesos abans als tallers dels artistes. A diferència de les falles de València, les fogueres no contenen crítica social ni descarnada, ans tenen un biaix més aviat artístic.

Aquesta celebració té les arrels en les piles d’andròmines i materials de rebuig que es cremaven la Nit de Sant Joan. La primera referència documentada que se’n té és del 1822. El batlle va ordenar que no s’encenguessin fogueres ni es disparessin coets aquella nit, ‘sota multa de vint a cent reals’. Malgrat les prohibicions explícites que es repetien cada any, el poble continuava encenent-ne, i a poc a poc van anar transformant-se i adquirint el to artístic d’avui.

Sant Joan a Ciutadella

A les Illes, Sant Joan és sinònim de Ciutadella, on se celebra la festa més esperada i esbojarrada de l’any. Amb tot, el protagonisme no és del foc, sinó dels cavalls i els ‘jaleos’. La festa grossa comença demà a les dues del migdia, quan el fabioler demana permís al Caixer Senyor per començar el replec de caixers i cavallers. Missa, caragols i corregudes en una festa que s’allargarà fins a la matinada de Sant Joan. Dimarts les festes començaran a primera hora del matí, amb la ‘Qualcada’ i el replec de cavallers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any