La diplomàcia espanyola renya per carta la Universitat d’Oslo per un debat sobre el procés català

  • El van organitzar la universitat i el Diplocat el 24 d'abril

VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 16:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 30 de maig l’ambaixador espanyol a Noruega, Antonio López Martínez, va enviar una carta al rector de la Universitat d’Oslo, Petter Ottersen, queixant-se amb duresa d’haver permès l’organització d’un seminari sobre el procés sobiranista a Catalunya, que es va fer el 24 d’abril. L’organitzaren conjuntament la universitat i el Diplocat, amb el títol ‘Processos d’autodeterminació a la Unió Europea. El cas de Catalunya‘ i hi participaven professors i periodistes noruecs i catalans, entre els quals el director de VilaWeb, Vicent Partal.

Justament abans-d’ahir el Diplocat es va queixar que les pressions de la diplomàcia espanyola havien fet suspendre una conferència del president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, al Centre for European Policy Studies (CEPS), el principal ‘think tank’ de Brussel·les. Viver i Pi-Sunyer hi havia de parlar sobre el procés sobiranista.

El cas d’Oslo és un bon exemple de la pressió que exerceix la diplomàcia espanyola. Vegeu tot seguit la traducció al català de la carta enviada al rector de la Universitat d’Oslo:

«El 24 d’abril el centre que dirigiu va organitzar conjuntament amb el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya un seminari a la biblioteca de la Universitat d’Oslo, on vós mateix vau participar. ‘Processos d’autodeterminació a la Unió Europea. El cas de Catalunya’ era el títol del seminari.

Trobo molt lamentable haver-me’n assabentat de manera indirecta, i no mitjançant la institució que presidiu. Sobretot, tenint en compte que en el seminari es van expressar actituds positives envers l’autonomia i la independència d’una part del territori espanyol.

Entenc que el centre que dirigiu, vist des d’una perspectiva acadèmica i científica, vulgui estudiar tots els fenòmens polítics. Però en un cas controvertit com aquest, que té un impacte directe en les relacions més que amistoses amb Noruega, s’haurien d’escoltar totes les parts implicades, i no solament una.

Qualsevol conclusió que hagi sortit del seminari serà automàticament debilitada i invalidada a causa de la manca d’intercanvi de parers entre diferents punts de vista. Em temo que tot plegat sigui degut a un intent de propaganda política, de la qual vós i el vostre centre heu estat víctimes involuntàries.

Us adjunto una còpia de l’informe que ha publicat el govern espanyol sobre el cas català, perquè en tingueu una visió diferent i matisada.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any