Iceta desafia els crítics a presentar una candidatura

  • El pre-candidat a la primera secretari del PSC diu que vol comptar amb Pere Navarro

VilaWeb
Rafa Garrido – ACN
17.06.2014 - 15:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat a primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha desafiat els crítics del partit i tots aquells que ‘pensin que són més adequats per encapçalar el partit’ que es presentin al càrrec. Iceta considera que tenen ‘l’obligació moral i política’ de ser candidats i apel·la també al ‘compliment del deure de qualsevol militant’ que se senti capaç de dirigir el partit. Alerta que el seu projecte i la seva figura no suposarà ‘cap hipoteca’ per al PSC, i que ell ‘només compra un bitllet’ fins al congrés ordinari dels socialistes de 2015. Iceta, a més, diu que vol Navarro al seu costat i que no es desfarà del seu ‘capital polític’ si acaba essent el líder.

Miquel Iceta s’ha posat aquest dimarts davant la premsa per fer les seves primeres declaracions reposades després que dilluns al migdia anunciés que es presenta a la primera secretaria del PSC. El socialista ha volgut deixar clar que no opta a liderar el partit per un moment ‘d’ambició sobrevinguda ni perquè està en joc una canongia, sinó perquè està oberta una responsabilitat col·lectiva i personal’.

I és en virtut d’aquests valors, precisament, que ha reptat als crítics i a tots aquells que diuen que creuen que Iceta no és la persona idònia per ocupar la primera secretaria a enfrontar-se amb ell en aquest congrés extraordinari. ‘Els demano que si consideren que ells són més adequats i que poden encapçalar el partit en aquesta etapa, facin el que ha de fer tot militant socialista, que és complir amb el seu deure i dir que està disposat a presentar-se a la primera secretaria’, ha sentenciat.

En aquest sentit, i preguntat més concretament per la possibilitat que Joan Ignasi Elena -líder d’Avancem- acabi presentant batalla pel lideratge, Iceta té molt clar que el crític podria aconseguir els avals necessaris i ‘presentar-se, si vol’. ‘Si algú creu que és més adequat que jo, o senzillament que és adequat, té l’obligació política i moral de fer un pas endavant’, ha afegit.

Am tot, Iceta té molt clar que els seus plans no van, de moment, més enllà del congrés ordinari que el PSC celebrarà en 2015. ‘El futur està per escriure. Però tots han de saber que a finals de 2015 hi haurà congrés ordinari. I serà aquest el congrés de reconstrucció, que alguns diuen de refundació’, ha explicat, tot assegurant que els canvis en el missatge polític, si és que els hi ha d’haver, vindran aleshores i no sota el mandat que ara ell vol pilotar. ‘La meva direcció, si de cas, s’esforçarà per explicar millor el projecte i per recosir el partit’, ha afegit.

En aquest sentit, Iceta ha sentenciat que ell si és escollit primer secretari ‘només hauré comprat un bitllet per aquest trajecte’ fins el 2015. ‘No seré una hipoteca per a després’, ha comentat.

De les motivacions que l’han portat a ser candidat a la primera secretaria i posar-se a recollir avals, Iceta destaca que, en veure que Núria Parlón no aspiraria a liderar el partit, ‘es va produir una situació de desconcert i preocupació, precedida per companys del partit que s’havien autodescartat com a possibles primers secretaris’. Això va activar, segons ha dit, el seu sentit de la ‘responsabilitat política’ perquè ell es veu ‘capaç’ d’afrontar el moment que viu el PSC i capitanejar-lo en la propera tardor. ‘Si alguna cosa puc oferir és claredat i una etapa on tothom podrà decidir el futur del PSC quan acabi sense cap mena d’hipoteca’, ha sentenciat.

Pere Navarro, al costat

D’altra banda, Iceta ha explicat que si guanya el congrés extraordinari i és primer secretari assumirà la presidència del grup del PSC al Parlament, i que serà ell qui proposarà l’Executiva i la direcció del grup. Amb tot, malgrat aspirar a ocupar la cadira que ara manté encara Navarro al Parlament, Iceta no vol prescindir del fins ara primer secretari.

‘Jo, a Pere Navarro el vull al costat. Si ell em diu que creu que la seva etapa parlamentària ha acabat, serà la seva decisió i em sabrà greu. Si em diu que creu que pot fer això o això altre, li diré que endavant’, ha assegurat, tot valorant que el ‘capital polític’ que representa Navarro i la ‘feina que ha fet tots aquests anys’ no pensa desaprofitar-la. ‘Qualsevol que guanyi el congrés seria molt mal primer secretari si es deixés perdre tot això’, ha dit contundent.

Per últim, Iceta ha admès que la situació del partit és ‘delicada’ i que sigui qui sigui el nou líder té molt clar que la primera feina que tindrà serà ‘cosir’ el PSC i apel·lar a ‘la unitat socialista, conscient que un referèndum sobre la independència divideix el PSC irremeiablement’. ‘Una cosa així pot fracturar un projecte que estava fonamentat amb un pacte entre un catalanisme polític genuí i un federalisme hispànic fort. Si això arriba un moment que no és possible o s’ha de votar sobre això, indubtablement el PSC patirà’, ha comentat.

Tot i això, ha assegurat que ell ja ha parlat amb socialistes de tots els sectors i ha admès haver mantingut ja converses sobre la seva candidatura amb noms considerats tan crítics com Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Antoni Castells, Àngel Ros, Marina Geli o el mateix Joan Ignasi Elena. ‘Res del que passi en política acabarà amb la relació que tinc amb ells. I tots ells ja saben qui sóc, què penso, què puc oferir i com treballo’, ha conclòs. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any