Marc Guerrero dimitirà com a vice-president de l’ALDE si no dóna suport al dret de decidir

  • CDC negocia amb l'ALDE una declaració de suport al procés per a compensar l'entrada d'UPyD i Ciutadans

VilaWeb
VilaWeb
ACN
13.06.2014 - 15:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president del Partit Liberal Demòcrata Europeu (ALDE), Marc Guerrero, dimitirà si la formació no respecta el dret a decidir i ‘no es tenen en compte les reclamacions de Convergència Democràtica de Catalunya’. En una reunió del grup liberal aquest divendres a Brussel·les el polític convergent ha amenaçat amb la dimissió si l’entrada d’UPyD i C’s implica una marxa enrere de la formació pel que fa a la defensa del dret de Catalunya a fer un referèndum. CDC ha exigit que si volen entrar al grup UPyD i C’s firmin la resolució de la Internacional Liberal del 26 d’abril que dóna ‘suport a qualsevol decisió que prengui el poble català sobre el seu futur’ i posa com a model el cas escocès.

Marc Guerrero, vicepresident de l’ALDE des del 2009 i reelegit en el càrrec en tres ocasions, l’última el passat novembre, ha lamentat el ‘joc brut’ que segons ell estan fent UPyD i C’s per integrar-se al partit liberal europeu a l’Eurocambra.

En una reunió del buró dels liberals, amb la participació de 300 líders europeus, el president del partit, Graham Watson, i el del grup parlamentari, Guy Verhofstadt, Guerrero ha explicat la posició de CDC.

L’amenaça de dimissió arriba en plena negociació per la constitució del nou grup parlamentari, on UPyD i C’s volen entrar amb els seus sis eurodiputats. Els liberals escolten la petició d’aquests partits, especialment després de perdre suports a les europees i davant l’amenaça de convertir-se en el quart grup a l’Eurocambra, per darrere dels Conservadors i Reformistes Europeus de David Cameron. CDC i el PNB no es volen asseure amb C’s i UPyD, que rebutgen el dret de Catalunya a fer un referèndum i temen que fer-ho impliqui perdre influència i suports pel procés a Brussel·les.

La constitució dels nous grups al Parlament Europeu es preveu per dimarts vinent, i CDC ‘està treballant intensament per tal que no entrin al grup els dos partits espanyolistes’. Una de les possibles solucions que hi ha sobre la taula és que es constitueixi un sub-grup pel dret a decidir vinculat a l’ALDE integrat per CDC, el PNB i els independentistes flamencs del N-VA. Per crear un grup propi a l’Eurocambra es necessiten almenys 25 eurodiputats de 7 països. Al Parlament hi ha un grup que defensa el dret a l’autodeterminació dels pobles, l’Aliança Lliure Europea, on s’integren ERC o l’SNP escocès.

CDC negocia amb l’ALDE una declaració de suport

Convergència negocia amb els seus socis de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) una declaració de suport al procés d’independència que compensi la possible entrada d’UPyD i Ciutadans al grup parlamentari, que es votarà dimarts. Segons que ha pogut saber l’ACN, CDC vol que es forci els sis eurodiputats de Rosa Díez i Albert Rivera a signar un document basat en la resolució que la Internacional Liberal va aprovar el 26 d’abril. El text dóna ‘suport a qualsevol decisió que prengui el poble català sobre el seu futur’, lamenta la ‘manca de diàleg real entre els governs de Catalunya i Espanya’ i posa com a ‘model democràtic’ i ‘bon exemple’ l’acord pel referèndum d’Escòcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any