Mas, a una agència de notícies italiana: ‘Votaré per la independència de Catalunya el 9-N’

  • Diu que la UE acceptarà un nou estat català perquè 'el pragmatisme i el sentit comú prevaldran'

VilaWeb
ACN
13.06.2014 - 12:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura en una entrevista que, com a ciutadà, votarà sí a la independència en la consulta del 9-N, i que, com a polític, farà tant com pugui per garantir que ‘la població pugui expressar la seva opinió tot i el boicot de Madrid’. Ha fet aquestes declaracions a l’agència de notícies italiana ANSAmed, centrada en les notícies de la Mediterrània. Mas hi diu que es veu com ‘el president del referèndum’ més que no pas com ‘el líder de la independència catalana’. Alhora, afirma que no està preocupat per l’encaix del nou estat dins la Unió Europea perquè ‘el pragmatisme i el sentit comú prevaldran’. L’agència també entrevista Oriol Pujol (CiU), Quim Arrufat (CUP) i Jordi Solé (ERC).

En l’article s’assegura que al Palau de la Generalitat ‘hi ha un ambient de no-retorn’ i que es treballa per a la creació d’un nou estat europeu. S’hi explica que Mas participarà en la coronació de Felipe VI perquè creu que ‘és important de reforçar les relacions entre Barcelona i Madrid’.

Mas remarca que la situació de Catalunya serà el punt principal del nou regnat i recorda que ha cancel·lat part d’un ‘important viatge als Estats Units per ser-hi’. Quan li demanen si Barcelona recuperarà amb Felipe VI allò que va perdre sota el regnat de Felip V, Mas somriu: ‘Deixeu-li temps, ni tan sols és rei, encara.’

El president també assegura que no està preocupat per una possible expulsió de Catalunya de la Unió Europea. ‘És obvi que ara per ara, la Unió Europea defensa oficialment la posició de Madrid, en part per prevenir problemes en el futur’, admet Mas. Però, segons ell, si Catalunya assoleix la independència ‘trobaran, amb pragmatisme i utilitzant el sentit comú, una manera d’acceptar la nova realitat’.

Els parlamentaris

En un article publicat també avui, l’ANSAmed parla amb diputats com ara Oriol Pujol (CiU), Quim Arrufat (CUP) o Jordi Solé (ERC), i els demana quant trigarà Catalunya a ser un estat independent. ‘Ens costarà entre cinc anys i sis, però esdevindrem una nació’, diu Pujol. Per Arrufat, serà més aviat. ‘En tres, quatre anys serem independents’, diu el portaveu adjunt de la CUP al parlament. ‘L’estat català naixerà el 2016’, assegura el diputat d’ERC.

En canvi, pel diputat del PP Fernando Sánchez, el procés independentista és només una resposta populista a la crisi econòmica: ‘Ens arrisquem a destruir tot allò que hem fet fins ara. I separar-se d’Espanya, en aquests moments de crisi econòmica, és un acte de deslleialtat’, arriba a dir.

ANSAmed també cita els experts Carles Boix, de Princeton, i Clara Ponsatí, de la Universitat de Barcelona, que parlen dels arguments econòmics de la independència. Ponsatí considera ‘enorme’ la contribució catalana a les finances de l’estat (d’un 8% del PIB), mentre que Boix es pregunta ‘com és possible’ que Catalunya sigui la quarta comunitat amb PIB per cap i que, després del repartiment dels diners, acabi novena. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any