S’ha mort el sociolingüista i poeta Francesc Vallverdú

  • Fou un dels introductors de la sociolingüística a casa nostra i un dels referents de la normalització de la llengua

VilaWeb
Redacció
13.06.2014 - 10:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El poeta i sociolingüista Francesc Vallverdú s’ha mort a setanta-vuit anys a Barcelona. Llicenciat en dret a la Universitat de Barcelona i col·laborador de revistes com ‘Serra d’Or’ i ‘Nous Horitzons’, es va interessar per la sociolingüística a casa nostra i fou un dels impulsors de la normalització de la llengua. Durant dues dècades es posà al capdavant dels serveis lingüístics de la Corporació de Ràdio i Televisió de Catalunya. També es va destacar com a introductor del realisme social en la poesia catalana i va traduir obres de l’italià, especialment el ‘Decameró’, de Boccaccio, i llibres d’Alberto Moravia, Cesare Pavese, Italo Calvino i Leonardo Sciascia.

En el terreny poètic, Vallverdú fou autor de ‘Com llances’ (1961), ‘Cada paraula, un vidre’ (1968), ‘Somni, insomni’ (1971), ‘Retorn a Bílbilis’ (1974), ‘Leviatan’ (1984) i ‘Encalçar el vent’ (1995), i va traduir el Decameró (1988) de Bocaccio. El 2009 es va publicar la seva obra poètica completa, amb el títol ‘Temps sense treva: obra poètica completa’.

També fou un dels precursors de la metodologia de la sociolingüística aplicada al català, amb obres com ara ‘L’escriptor català i el problema de la llengua’ (1975), ‘El fet lingüístic com a fet social’ (1988), ‘Dues llengües: dues funcions?’ (1989) i ‘L’ús del català: un futur controvertit’ (1992).

En el camp de la normalització de la llengua, Vallverdú fou assessor lingüístic del Gran Larousse català, membre del consell d’administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, director de l’Enciclopèdia de la Llengua Catalana, un dels fundadors del Grup Català de Sociolingüística i membre del Consell Social de la Llengua Catalana. El 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

El president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Isidor Marí, ha recordat que Vallverdú ‘era una persona especialment apreciada per la seva personalitat honesta i la seva disponibilitat permanent i, des del punt de vista acadèmic, ‘la seva activitat en el camp de la sociolingüística, de la literatura i de l’edició l’havien convertit en un referent públic de primer nivell’.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà dissabte, a les 9.00, al Tanatori de les Corts de Barcelona.

Al portal Memoro. El banc de la memòria hi ha mitja dotzena de vídeos en què Vallverdú explicava alguns aspectes de la seva vida personal i professional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any