La renúncia de Navarro obre la porta de la centralitat al PSC

  • El primer secretari socialista farà efectiva la renúncia diumenge, en un consell nacional · Els crítics demanen un canvi per a tornar a defensar nítidament el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
12.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va anunciar ahir que renunciaria al càrrec (comunicat, pdf). Ho farà efectiu diumenge, en el consell nacional del partit. A l’hora d’anunciar-ho, va fer valer la seva tasca a la direcció del partit, però també va retreure als crítics que se n’haguessin volgut aprofitar: ‘He practicat tant com he sabut el diàleg, internament i externament. Vaig optar per una comissió executiva d’integració i per unes llistes d’integració a les eleccions del 2012. Alguns van decidir d’aprofitar el caràcter plural del partit per subratllar públicament la diferència de criteri i vulnerar acords’, va declarar.

Amb el rostre seriós, acompanyat només pel seu equip i per l’ex-primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí. Així comparegué ahir Pere Navarro davant la premsa per explicar per quins motius plegava del càrrec de primer secretari.

Va assegurar que feia dies que havia pres la decisió, però que no l’havia volguda anunciar fins ahir: ‘Passades les eleccions europees, cal fer arribar un senyal fort a la societat. Per això, després de parlar i escoltar molta gent, he arribat a la conclusió que la millor manera de contribuir-hi és abandonant la primera secretaria en el proper consell nacional.’

Després de setmanes de repetir que no plegaria i que se sentia més fort que mai, Pere Navarro ahir va admetre que havia parlat amb els quadres intermedis del PSC i s’havia adonat de la situació real del partit: ‘I ara aporto una solució a aquesta situació. No sóc aquí, ni hi he estat mai, per interessos personals. Hi sóc per a servir el partit i la societat catalana.’ Tot amb tot, va assegurar que ningú no li havia demanat taxativament que plegués.

Diumenge, consell nacional

El pas següent, doncs, és a les mans del consell nacional del PSC, diumenge. Era previst que es dediqués a aprovar modificacions a l’executiva, però haurà de servir per a començar el procés cap a un congrés extraordinari. Podria ser que fixés directament una data i nomenés una comissió organitzadora, o bé que aprovés la constitució d’una gestora que se n’encarregués.

Navarro no va voler parlar de cap calendari, però sí que va insinuar que veia un xic precipitat de fer el congrés abans de l’agost. Tampoc no va aclarir si deixaria el parlament. De moment, mantindrà l’escó i el càrrec de president del grup parlamentari, però deixà a les mans de la nova direcció la decisió de mantenir-li la vinculació als òrgans directius i al grup parlamentari.

Sobre qui pot ser el nou primer secretari, no en va voler parlar, però va dir que el PSC tenia molta gent que podria assumir-ne el lideratge. Sí que va voler lloar efusivament el portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, que aquests anys ha estat la seva mà dreta: ‘És excel·lent en la seva feina, i ha estat molt lleial, no amb mi sinó amb el partit. I això té molta importància en un moment com aquest.’

Navarro i el dret de decidir

Pere Navarro va voler desvincular la decisió del paper dels crítics i de les trifulgues que hi va tenir. Però s’hi va referir amb duresa. Després de destacar la seva ‘permanent voluntat de diàleg intern’ i de dir que havia volgut fer executives i llistes ‘d’integració’, va afegir: ‘Malauradament, alguns van decidir d’aprofitar-ho per subratllar de manera permanent i pública diferències de criteri i per vulnerar acords després de debats intensos.’

Però el fet és que les desavinences dins el PSC s’han anat fent més profundes a mesura que la direcció s’anava alineant amb l’unionisme i amb posicions contràries al dret de decidir dels catalans i que, ensems, els resultats electorals anaven empitjorant. L’última patacada electoral dels socialistes fou a les eleccions europees del 25 de maig, quan van perdre la meitat dels vots que havien obtingut a les del 2009.

Arran d’aquests mals resultats, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja va anunciar que plegava, cosa que va inaugurar una cursa per la successió. Però de primer Navarro es va negar a fer com ell: va barrar el pas a un congrés extraordinari i va deixar qualsevol canvi a mans d’un consell nacional.

Ara, finalment, en vista del conflicte obert amb els crítics i els mals resultats electorals, ha fet el pas.

Els tres diputats pro-consulta reclamen la ‘refundació’ del partit

Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena veuen la dimissió de Navarro com una oportunitat de ‘refundar’ el PSC. Els tres diputats favorables a la consulta del 9-N confien que el congrés extraordinari del partit serveixi per a reconstruir els puntals del socialisme i tornar a convertir-lo en un espai majoritari a Catalunya.

Creuen, doncs, que la dimissió de Navarro era necessària per a facilitar el procés de canvi. Tots tres confien que la comissió gestora que surti del consell nacional de diumenge els restitueixi completament les funcions al grup parlamentari i que el partit faci un tomb per tornar-se a situar en la defensa nítida del dret de decidir.

El PSOE respecta la decisió de Navarro

El PSOE va dir ahir que respectava la decisió de Navarro. Fonts pròximes al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, van destacar que Navarro havia estat ‘un dirigent polític conseqüent amb els seus principis i els seus valors’ i que sempre havia maldat per cercar ‘una sortida dialogada i acordada a la crisi territorial que es viu entre Catalunya i la resta d’Espanya’. Segons aquestes fonts, Navarro va comunicar la decisió a Rubalcaba ahir al migdia, un cop acabat el debat al congrés espanyol per aprovar la llei d’abdicació de Juan Carlos de Borbó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any