Sis batlles socialistes desobeeixen les instruccions de Navarro i col·laboraran el 9-N

  • Sant Just Desvern, Sant Andreu de la Barca, Malgrat de Mar, Palafruguell, Palamós i Camprodon han enviat una carta a Governació expressant la seva predisposició

VilaWeb
Redacció
10.06.2014 - 08:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat ha rebut cartes d’ajuntaments governats pel PSC com ara Sant Just Desvern, Sant Andreu de la Barca, Malgrat de Mar, Palafruguell, Palamós i Camprodon. Segons ha informat RAC1, li diuen a la vice-presidenta, Joana Ortega, que pot comptar amb ells per tirar endavant la consulta si és legal però no exigeixen que sigui acordada, que és la posició oficial de Pere Navarro.

El primer secretari del PSC a la província de Girona, batlle de Palafruguell i diputat al parlament, Juli Fernández, és un dels que ajudarà a fer la consulta encara que no estigui pactada: ‘Com a batlle, si el president de la Generalitat fa un decret de convocatòria, i aquest decret s’ajusta a la llei i en el moment de la consulta no està impugnat, estic obligat a col·laborar, no tinc cap problema. Col·laborarem i posarem l’ajuntament al servei de la consulta’.

L’única condició que posen aquests batlles socialistes al govern és que la consulta sigui legal, a l’empara de la llei de consultes del parlament, i que l’estat la toleri, és a dir, que el Tribunal Constitucional no la suspengui. Ho veuen difícil però si és així diuen que hi ajuadaran. Ho diu el batlle de Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, Enric Llorca: ‘Si la llei de consultes està aprovada i l’estat no intervé i, per tant, està en vigència i és el que marca la llei, donaríem suport’.

També al Baix Llobregat, el batlle de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà, va explicar la resposta a la carta de la Generalitat fa unes setmanes al ple municipal: ‘Si el Parlament de Catalunya convoca la consulta, aquest ajuntament facilitarà que es faci la consulta. I si el president del país diu que es fa i està emparat per la legislació, que entenc que al Parlament és així, aquest ajuntament facilitarà la consulta’.

La batllessa de Palamós, al Baix Empordà, Teresa Ferrés, ho veu com una qüestió de lleialtat al parlament: ‘Considerem que la col·laboració i la cooperació interadministrativa és un principi general d’actuació de les nostres adminitracions. Per tant, restar a la seva disposició i esperant que es perfili en què es concreta aquesta ajuda que es demana.’

El mateix argument que, des de Malgrat de Mar, al Maresme, ha donat la batllessa Conxita Campoy: ‘Si s’aprova aquesta llei i al Parlament de Catalunya no és impugnada, no hi ha recursos i està aprovada, l’alcaldessa de Malgrat no ha de col·laborar, ha d’obeir, que és el que em toca’.

Unes posicions força allunyades de les de l’actual direcció del PSC. El batlle de Cornellà de Llobregat i mà dreta de Navarro, Antoni Balmón, va contestar a la carta d’Ortega dient que no pensava col.laborar en cap consulta que no fos pactada amb l’estat. D’altres batlles socialistes, com el de Lleida i el de Tarragona, no han respost.

423 alcaldes dels 946 del país –poc menys de la meitat– ja han respost la carta que Joana Ortega els va enviar al març demanant col.laboració per la consulta. Pràcticament tots, 404, li donen suport (entre ells, el de Barcelona). 14 alcaldes l’hi neguen, i 5 hi expressen dubtes, explica el Departament de Governació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any