L’esquerra independentista crida a manifestar-se el 14 de juny per l’escola en català

  • A la cercavlia convocada per Somescola

VilaWeb
ACN
09.06.2014 - 14:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esquerra independentista -Arran, la CUP, la COS, Endavant, l’MDT i l’SEPC- ha fet una crida a sumar-se el 14 de juny a la manifestació que convoca Somescola a favor de la immersió lingüística i de l’escola pública catalana. Denuncien que es vol convertir el model educatiu català en ‘un terreny de batalla política per imposar un sistema neoliberal i mercantilista’, ha dit el diputat Quim Arrufat. Per això, clamen per una ‘l’ofensiva democràtica, massiva, mobilitzadora i desobedient’ contra qualsevol marc legal que intent ‘trencar un marc de convivència democràtica’. I en aquest sentit, a més demanen la dimissió de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, si acata sentències contra la immersió.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Candidatura d’Unitat Popular – Alternativa d’Esquerres (CUP-AE), ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), el Moviment en Defensa de la Terra (MDT) i Endavant – Organització Socialista d’Alliberament Nacional (Endavant – OSAN) han dut a terme una roda de premsa conjunta per fer una crida a la mobilització que ha convocat la plataforma Somescola de cara el dissabte 14 de juny. Han fet una defensa tant del model d’immersió lingüística com d’un model d’escola pública ‘democràtica’.

‘No només hi ha en joc la immersió sinó que es vol fer de l’educació pública un terreny de batalla de projectes polítics que pretén imposar-se al sistema pública amb postures neoliberals i mercantilistes per sobre de l’escola pública, democràtica i catalana’, ha etzibat el diputat Quim Arrufat, en referència no només a les sentències contràries a la immersió sinó també a la LEC i a la LOMCE.

Per Arrufat les darreres resolucions judicals -el 25% de castellà a les aules que avala el TSJC, per exemple-, són ‘la punta de l’iceberg’ del que vaticina que li passarà a l’escola pública catalana si no es ‘reacciona i es passa a l’ofensiva en defensa del català a l’escola, de la normalització plena del català’; una ofensiva que ha de ser ‘democràtica, massiva, mobilitzadora i desobedient’ contra precisament qualsevol marc normatiu que vulgui amb la llengua ‘generar conflicte on no n’hi ha’. De fet, creu que si es continua per aquesta línia ‘es trencarà un marc de convivència democràtica, la principal conquesa de la democràcia en l’àmbit lingüístic, que es va perdre al País Valencià i que s’està perdent’ a les Illes Balears i al principat.

El portaveus dels diferents grups s’han expressat en línies similars. S’ha fet referència també a la precarització laboral que, han afirmat des de la Coordinadora Sindical, suposa el decret de plantilles. També s’ha parlat de les estratègies i dels ‘atacs’ dels governs espanyols i francès a la llengua catalana que, amb exemples com la denominació LAPAO a la Franja, crea un ‘greuge’ entre els ciutadans dels Països Catalans.

En aquest sentit, el portaveu del Moviment de Defensa de la Terra, Albert Vendrell, ha fet una crida a impulsar una ‘major coordinació’ entre qui defensa la llengua catalana als PPCC, que ‘es torni estable i vagi a més’ per frenar ‘l’estratègia d’arraconament’. A més, ‘no ens podem estar d’afegir-nos a una demanda de dimissió de la consellera Rigau: en el cas que es confirmi que acatarà les sentències judicials contra la immersió hauria de dimitir per mentir, per submisa a l’estat espanyol i per haver perpetrat les majors retallades en educació pública dels darrers anys’.

De fet, la demanda de dimissió de Rigau és ‘de consens’ a l’esquerra independentista, segons la portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Mercè Amich. ‘Perquè no demostra fermesa en desobeir aquestes sentències, posa el poder judicial com a excusa per amagar la falta de voluntat política en defensa de la immersió lingüística’, ha resolt. Ara bé, també ha afegit que no només volen que renunciï al càrrec Rigau sinó també ‘Bauzà, els governs del País Valencià, els que van aprovar el LAPAO i dels francesos que destrueixen el català’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any