La llibreria Nollegiu retira tots els llibres d’RBA en solidaritat amb els treballadors d’El Jueves

  • Ja han plegat nou treballadors pel cas de censura de la portada sobre l'abdicació del rei espanyol

VilaWeb
Redacció
07.06.2014 - 10:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vagi per endavant; l’ofici de llibreter és un ofici censor per necessitat. Més de 85.000 títols publicats cada any fan impossible tenir-ho tot. Aquí és on entra la decisió del llibreter d’administrar entrades i sortides dels títols a la llibreria.’ Així comença la justificació de la llibreria Nollegiu, al Poblenou de Barcelona, de retirar tots els llibres editats per RBA en solidaritat amb els treballadors d’El Jueves. ‘La decisió del grup RBA de censurar una portada d’una de les seves revistes del grup i la imposició que a partir d’ara no figuri mai cap personatge a la portada  vinculat a la monarquia – diríem el mateix si es vetés qualsevol institució, entitat o persona – es pot revestir del que es vulgui però és una limitació d’un dret fonamental a la llibertat d’expressió amb pocs precedents en democràcia’, diu la llibreria.

‘És per això que Nollegiu ha decidit que a partir d’avui no tindrà llibres d’RBA exposats mentre no hi hagi una explicació del grup i/o una rectificació pública’, conclou. I s’excusa del perjudici als autors afectats: ‘Som conscients que això causa un perjudici a autors de primera fila, alguns dels quals figuren en les llistes dels més venuts. La llibreria ha decidit fer-ho basant-se en els criteris d’ordre i gestió que donen identitat a un espai que pretén ser foment de la cultura sense cap topall al dret a la llibertat d’expressió.’

Vuit dibuixants de la revista satírica El Jueves, entre els quals dos ex-directors, han plegat per la censura de la portada d’aquesta setmana. La revista va arribar al quiosc dijous, un dia més tard, amb una portada diferent de l’anunciada fa pocs dies per les xarxes. En comptes del dibuix de Manel Fontdevila amb Juan Carlos lliurant a Felipe una corona farcida de fems, el protagonista de la portada d’aquesta setmana és Pablo Iglesias. Ahir s’hi va afegir Iu Forn, que va anunciar a Twitter que deixava de col·laborar amb el setmanari després d’haver-ho fet durant vint-i-dos anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any