Els castells s’enlairen amb el clam #CatalansWantToVote

  • Carregats i descarregats a vuit ciutats europees els castells a favor de la consulta del 9-N

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.06.2014 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La gran jornada castellera per reivindicar el dret de decidir dels catalans ha culminat amb èxit. Les colles participants en l’acció ‘Catalans want to vote’, organitzada per Òmnium Cultural a vuit ciutats europees, han carregat i descarregat les seves construccions. Els Joves Xiquets de Valls, prop de l’emblemàtica Tower Bridge de Londres; la Vella dels Xiquets de Valls davant la Torre Eiffel de París; els castellers de Vilafranca, a Brussel·les; els Xiquets de Reus, a Ginebra; els Borinots de Sants, a Lisboa; els Xics de Granollers, a Berlín; els Bordegassos de Vilanova, a Roma, i els Castellers de la Sagrada Família, a Barcelona, han aixecat els seus castells a favor de la consulta del 9-N.

Us oferim una selecció de les millors imatges dels castells aixecats avui:


Un 4 de 8 amb la Torre Eiffel de fons

La Torre Eiffel de París ha estat l’escenari privilegiat des d’on la Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha sumat a la campanya d’Òmnium Cultural. A les dotze en punt del migdia els castellers han aixecat un 4 de 8 a l’esplanada del Camp de Mars, amb la Torre Eiffel al fons coronant l’escena. Francesos, catalans residents a París i turistes s’han apropat fins allà per admirar el castell i han estat informats del motiu d’aquesta acció simbòlica, mentre a la pinya es desplegava una pancarta amb el lema de la campanya. Jordi Savall, padrí de l’expedició francesa, ha llegit un manifest per concloure l’acte.

Les gralles han acompanyat l’aixecament del castell, i mentre això passava s’ha desplegat al seu davant la pancarta amb el lema de la campanya en francès, ‘Les catalans veulent voter’

Pancartes en francès i flamenc a Brussel·les

Els Castellers de Vilafranca han omplert de camises verdes, gralles i estelades la Grand-Place/Grote Mark de Brussel·les. Sota un sol de justícia, gens habitual a la capital comunitària, els verds han descarregat un 5 de 7, un 3 de 8, un 4 de 8 i un 2 de 7. A la pinya, dues pancartes amb el lema ‘Els catalans volem votar’, en francès i en flamenc. ‘Estem exercint aquella famosa pedagogia catalana: som a Brussel·les per explicar al belgues, a la comunitat francesa i a la flamenca, que existim, que som el poble català i que volem decidir sobre el nostre futur el 9 de novembre’, ha proclamat l’actor Sergi López, en un discurs en francès, traduït també al neerlandès.

Entre el públic dels vilafranquins, molts catalans amb estelades (fins i tot alguns treballadors de les institucions comunitàries), barrejats amb turistes que eren al centre històric de la capital belga i es miraven les torres humanes amb admiració i incredulitat. El so de les gralles s’ha sumat als crits demanant la independència i el dret de decidir.

Fent pinya davant la Sagrada Família

Els castellers amfitrions d’aquest indret han alçat un tres de set en l’acte central d’Òmnium Cultural a favor del dret de decidir i de la consulta del 9N. Al costat, una gran pantalla han emès les connexions simultànies amb les altres capitals europees des d’on la resta de colles han fet pinya per carregar pilars amunt. Aplaudiment massiu en pujar el castell, just quan l’enxaneta ha fet l’aleta, davant d’un dels punts més emblemàtics del país. Aplaudien ciutadans i també turistes, i precisament per ells la pancarta s’ha desplegat a casa també en anglès: ‘Catalans want to vote-Human towers for democracy’.

El dret de decidir, a l’Alexandeplatz de Berlín

Els Xics de Granollers han estat els encarregats de traslladar als alemany el missatge que ‘Els catalans volen votar’ amb un cinc de set al bell mig de l’Alexandeplatz de Berlín’ amb el rellotge mundial i el pirulí berlinès com a testimonis. Més de 300 persones han presenciat l’exhibició castellera simultània a diferents capitals europees i que s’ha fet a les dotze del migdia d’hora catalana. Amb tot, el protagonisme de la jornada se l’ha emportat Josep Guardiola, el padrí de l’acte que ha acceptat la invitació d’Òmnium per llegir el manifest. Guardiola ha assegurat que el procés no té marxa enrere ja que ‘quan tanta gent demana votar se l’ha d’escoltar perquè la llei sempre s’adapta a la gent’.

Un 4 de 7 a la piazza Garibaldi

Els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú han carregat i descarregat a les dotze del migdia un quatre de set al costat d’una pancarta, ‘I Catalani vogliono votare’, a la piazza Garibaldi, al coll del Gianicolo, amb una vista única del mil·lenari centre històric de Roma de fons. El cap de colla, Pau Ortiz, ha reivindicat els castellers com un reflex fidel de la societat catalana ‘que ara reclama el dret de decidir’. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Joan Abellan, s’ha mostrat des de la capital italiana ‘molt emocionat’ davant aquesta expressió cultural simultània que resumeix allò que millor fa el país ‘fer pinya per aixecar castells que representen els nostres somnis’.

Un 4 de 8 impossible a Londres

En un dia assolellat i molt calorós, la Colla Joves Xiquets de Valls ha aixecat aquest migdia al cor del Londres més turístic, davant de l’emblemàtic Tower Bridge, un 5 de 7 i han desplegat una pancarta on es podia llegir ‘Catalans Want to Vote’ (Els catalans volen votar). La Jove Xiquets de Valls ha intentant en diverses ocasions aixecar el 4 de 8, però finalment ha optat pel 5 de 7. A més, també han aixecat un 3 de 8.  Els diables vermells han actuat davant nombrosos turistes per tal de defensar la consulta independentista catalana.

Desconfiança dels suïssos cap als castells

A Ginebra, els Xiquets de Reus han aixecat un cinc de set a la plaça de les Nacions, seu de nombrosos organismes internacionals com l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Centenars de curiosos convocats pels centres catalans de Ginebra, Zuric i Lausana s’han apropat a l’exhibició castellera simultània a diverses capitals. Per aixecar el castell, han hagut de demanar permís per tallar durant tot el matí les fonts d’un dels principals atractius turístics de la ciutat i han hagut d’organitzar un dispositiu específic de seguretat perquè els suïssos ‘no veien clar això dels castells humans’.

Forts aplaudiments a Lisboa

A les 11 del matí hora portuguesa els Borinots de Sants han començat la seva actuació a la Torre de Belém, un dels punts més emblemàtics de Lisboa. Sota l’atenta mirada de turistes i curiosos, també vinguts des de Catalunya, els Borinots han carregat i descarregat el 3 de 8, que ha culminat amb un fort aplaudiment de tots els presents.

Durant l’acte, els castellers també han aixecat quatre pilars de quatre que han desplegat les banderes catalana, portuguesa, de la colla castellera i una darrera amb el lema ‘Os Catalaes Queremos Votar’. L’actuació ha finalitzat amb un darrer castell, un quatre de set amb agulla -ja havien assajat dissabte el tres de set amb agulla i el quatre de set al centre de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any