Guia per a la manifestació del 14 de juny en favor de l’escola catalana

  • El recorregut, els missatges i més detalls de la manifestació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dissabte es fa a Barcelona la manifestació que convoca Som Escola per defensar l’escola catalana. Tot seguit us n’expliquem els detalls. La marxa, que començarà a les 18.00, tindrà forma de cercavila i durà per lema ‘Per un país de tots, decidim escola catalana‘. Som Escola vol que els catalans surtin al carrer per refermar el suport al model d’immersió lingüística. Es vol protestar contra la LOMCE (la llei Wert) i les sentències del Tribunal Suprem espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Ho explica Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, en aquesta entrevista.

Qui convoca la marxa?

La convoca Som Escola, una plataforma de quaranta-tres entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu. En formen part, per exemple, els Esplais Catalans (ESPLAC), l’Institut d’Estudis Catalans, Òmnium Cultural, la Bressola, el PEN Català, la Plataforma per la Llengua, la CAL, el CIEMEN, l’USTEC, CCOO, UGT, el SEPC…

Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears van anunciar el 25 de maig, en un acte amb Som Escola davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que també hi participarien.

La consellera d’Educació, Irene Rigau ha dit que hi assitirà perquè ‘com a militant d’Òmnium Cultural’ s’hi sent convidada.

Quin recorregut tindrà la manifestació?

La marxa comença a les sis de la tarda a l’encreuament entre el passeig de Sant Joan i la Gran Via, a la plaça de Tetuan, i s’acabarà al passeig de Lluís Companys, davant el parc de la Ciutadella, amb un concert.

Com s’acabarà la manifestació?

Al final del passeig Lluís Companys hi haurà un escenari des d’on s’hi llegirà el manifest i s’hi farà l’acte de cloenda de la mobilització, presentat per l’actor Quim Masferrer. Hi actuaran les Macedònia, que justament en el seu últim disc dediquen una cançó al ministre Wert i defensen l’escola catalana (vegeu-ne la interpretació especial que van fer a l’Espai VilaWeb). També passarà per l’escenari el pallasso Tortell Poltrona i el col·lectiu d’actors, músics i pallassos De Mortimers. L’acte acabarà amb un concert dels Lax’n’Busto, que acaben de publicar un doble disc amb els seus grans èxits actualitzats i amb diverses cançons que durant aquests anys havien deixat en un calaix.

Cal apuntar-s’hi?

No. Malgrat que Som Escola ha creat un formulari per als participants, només servirà per a les previsions de l’organització. Sí que cal apuntar-se per ajudar en l’organització. En aquest cas, cal inscriure’s com a voluntari.  

Samarretes, gegants i capgrossos

Som Escola ha creat una samarreta verda per a anar a la marxa. La podeu comprar ací i a la botiga de VilaWeb, que obre excepcionalment dissabte d’11.00 a 15.00.

Hi participen una vintena de formacions de percussió, deu companyies de teatre de carrer, una quarantena de gegants, vint elements de bestiari popular i cinquanta gegantons d’escola. També hi haurà desenes de capgrossos d’arreu del país. Així mateix, l’organització fa una crida perquè tots els qui ho vulguin creïn un capgròs i se’l posin. Ací s’explica com construir-ne un.

Quin temps farà?

Tot fa pensar que serà un dia assolellat i que farà força calor.

Com podeu desplaçar-vos a la manifestació?

L’estació de metro que hi ha més a prop del punt on comença la marxa és la de Tetuan (L2, línia lila). També és a prop la de Girona (L4, línia groga). L’estació de trens que hi ha més a la vora és la de l’Arc de Triomf (L1, línia vermella de metro i línies R1, R3 i R4 de rodalia). També hi podeu anar amb un dels autocars que s’han organitzat des de diversos punts del país.

L’organització recomana d’accedir a la convocatòria des de la Gran Via i el passeig de Gràcia.

La crida

Aquests dies s’ha fet diverses crides a participar en la manifestació. Heus ací alguns vídeos amb diverses personalitats del país animant a la participació:



Informació relacionada:

Entrevista amb Muriel Casals: ‘Mentre no siguem independents, cal reaccionar contra les lleis que imposa l’estat’

VÍDEOS: Som Escola, Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents fan pinya per la mobilització del 14 de juny a Barcelona

Il·lustradors per la immersió lingüística

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any