Jordi Savall, Paul Preston i Sergi López, padrins de ‘Humans towers for democracy’

  • Uns cinc mil castellers ompliran les places de vuit capitals europees i qiuaranta-una ciutats catalanes

VilaWeb
ACN
03.06.2014 - 14:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de cinc mil castellers reivindicaran aquest diumenge el dret de decidir amb l’acció Catalans want to vote – Human towers for democracy. Es tracta d’una iniciativa organitzada per Òmnium Cultural i que pretén omplir les places de Brussel·les, París, Londres, Berlín, Ginebra, Roma, Lisboa, Barcelona i quaranta-un pobles de Catalunya amb els castells de setanta-una colles catalanes. Amb aquesta exhibició internacional les entitats catalanes volen donar a conèixer la voluntat dels catalans de votar el 9 de novembre a través d’un símbol com els castells. Així, el 8 de juny a les 12.00 s’aixecaran simultàniament castells a diferents punts d’Europa i Catalunya.

Òmnium ha presentat aquest dimarts al matí els detalls de la iniciativa ‘Catalans want to vote. Humans towers for democracy’ davant de la Sagrada Família, on hi han participat representants de les 71 colles castelleres que el proper 8 de juny estaran presents en aquesta acció.

L’acte també ha comptat amb la presència de la presidenta d’Òmnium Cultural, entitat que ha organitzat aquesta iniciativa, Muriel Casals, i amb el representant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jose Maria Cortès.

Així, el proper diumenge les 71 colles estaran presents en 8 ciutats europees i 41 viles catalanes per aixecar simultàniament un castell en llocs simbòlics. A més d’aquests llocs previstos, també s’hi han afegit Pamplona, coincidint amb la Via Basca, Mont-real i Santiago de Xile.

Les colles que actuaran a places internacionals faran un castell a les 12.00 h, al mateix moment que desplegaran una pancarta amb el lema ‘Catalans want to vote’ en les llengües oficials de cadascuna de les ciutats escollides. Tot seguit, està previst que completin l’actuació amb pilar inclòs.

Amb aquesta acció es vol ‘internacionalitzar l’anhel democràtic català’, segons ha dit Casals aquest dimarts ‘és un moviment per fer conèixer la nostra voluntat i per mostrar a Europa que el dia 9 de novembre volem votar’.

Així, Òmnium ha fet una crida a la mobilització perquè tots els catalans vagin a les places el proper 8 de juny per donar suport al dret a decidir dels catalans. Aquesta crida va dirigida en especial als catalans que viuen a l’exterior ja que ‘l’acció els dóna una bona oportunitat de participar activament d’un procés que ha de cloure el novembre amb la consulta’.

El projecte no seria possible sense el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres que ha participat activament en l’organització de l’acte. A més, a cada ciutat europea hi haurà ‘un padrí de prestigi’ que s’encarregaran de llegir un manifest donant suport a la iniciativa i a la seva intenció. Aquests seran el músic Jordi Savall a París, l’historiador Paul Preston a Londres, el dramaturg Helder Costa a Lisboa, l’actor Sergi López a Brussel·les, l’actor Joan Mompart a Ginebra i la mateixa presidenta d’Òmnium a Barcelona.

Actuacions a llocs emblemàtics de les ciutats europees

Els xics de Granollers actuaran a Berlín, a l’emblemàtica Alexanderplatz, els Castellers de Vilafranca a la Grand Place de Brussel·les, els Castellers de Sants a la Torre de Bélem de la capital portuguesa, la Colla Joves dels Xiquets de Valls al Tower Bridge de Londres, la Colla Vella dels Xiquets de Valls als Champs de Mars de París i els Bordegassos de Vilanova a Giancomo de Roma.

A Barcelona hi haurà una doble actuació. Els Castellers de la Sagrada Família estaran davant del monument de Gaudí i els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell a la Plaça Sant Jaume. A més, un total de 55 colles actuaran a 40 pobles més d’arreu del territori català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any