Jutgen l’agressió nazi a un menor davant una sala de concerts de Manresa

  • La fiscalia demana penes de 37 a 39 anys de presó per a 12 dels acusats, que es troben en presó provisional

VilaWeb
ACN
04.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’agressió nazi del 23 de març de 2012 davant la sala Stroika de Manresa arriba a judici avui a l’Audiència de Barcelona, on quinze joves compareixeran com a acusats.

L’escrit del fiscal demana penes de 37 anys i 39 de presó per a 12 dels acusats. L’escrit d’acusació els imputa dos delictes d’assassinat en grau de temptativa, delictes d’associació il·lícita, dos delictes de lesió amb instruments perillosos, un delicte de danys, un de desordre públic i un de tinença d’armes prohibides. Un dels manresans apallissats, de setze anys, va resultar ferit greument i el fiscal considera que l’agressió li hauria causat la mort si no hagués rebut un tractament mèdic urgent.

En total, el fiscal acusa setze joves que integraven una banda criminal d’ideologia neonazi. Un dels processats no s’asseurà al banc dels acusats, perquè és menor d’edat i ja va ser jutjat i condemnat el 27 de novembre de 2013 pel jutjat de menors número 5 de Barcelona.

Una agressió sense cap motiu

Els agressors van anar a Manresa amb la cara tapada amb caputxes i passamuntanyes i ‘amb una estètica militar pròpia dels grups skinheads’. Segons l’escrit del fiscal, van llançar-se sobre dos joves, sense cap motiu ni provocació prèvia i ‘amb ànim de matar-los van començar a agredir-los en regions vitals del cos, com ara el cap, amb barres de ferro i punys americans’. L’agressió va passar a les portes de la sala Stroika, on actuaven dues bandes antifeixistes, Kop i Non Servium.

La responsabilitat civil que ha fixat el fiscal suma 85.503 euros i la indemnització al noi que fou ferit de més gravetat puja a 83.350 euros.

Vinculacions amb partits d’ultradreta

En l’escrit, el fiscal en cap de la Catalunya Central, Ramon Menac, constata que durant l’any 2011 i fins el mes de març de 2012 els processats integraven una banda criminal formada per ‘joves cap-rapats d’ideologia nacionalsocialista amb els objectius de difondre aquesta ideologia mitjançant l’ús de la violència’. Així mateix, hi consta que uns quants acusats havien estat militants de partits polítics com ara Movimiento Social Republicano, Alianza por la Unidad Nacional i Plataforma per Catalunya.

L’activitat dels acusats, segons l’escrit, es basava en ‘la confrontació amb grups o persones ideològicament rivals o la recerca de víctimes seleccionades per la seva ideologia, estètica, origen, ètnia o orientació sexual’. A més, el fiscal explica que la banda es fixava com a activitats i objectius ‘realitzar actes d’atac i agressions’ contra aquestes persones, que consideraven rivals. Per a les seves accions, els detinguts portaven barres de ferro, bengales, punys americans i més instruments perillosos.

És previst que el judici duri fins el 26 de juny, atès el nombre d’acusats i testimonis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any