Rajoy diu que els patrocinadors de la tercera via no li han sabut explicar en què consisteix

  • El president espanyol nega que hagi desatès les peticions de diàleg de Mas: 'He parlat amb ell sempre que m'ha trucat'

VilaWeb
ACN
03.06.2014 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que ell ‘no es tanca en banda’ davant la possibilitat d’engegar una reforma de la Constitució, però considera que a hores d’ara no es donen les condicions per impulsar un pacte d’aquestes característiques. Segons Rajoy, no hi ha consens sobre qüestions bàsiques, i malgrat que ho ha demanat, els patrocinadors de la tercera via per trobar un millor encaix de Catalunya a l’Estat ‘no li han sabut explicar’ en què consisteix exactament la seva proposta. També ha negat taxativament que hagi desatès les peticions de diàleg d’Artur Mas: ‘He parlat amb ell sempre que m’ha trucat’, ha dit.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions a un acte organitzat per The Economist a Madrid. Preguntat per les peticions que li arriben de tot l’Estat perquè participi d’una reforma constitucional que satisfaci alguns dels descontents de Catalunya, Rajoy ha reiterat que considera vital ‘pensar primer les coses i després actuar, i no al revés’, perquè ‘sinó al final s’acaben generant situacions estrambòtiques’.

Segons el president espanyol, la tercera via i la reforma de la Constitució són ‘procediments, però cal parlar de continguts i del que es vol reformar’, perquè l’estat federal que reclamen algunes formacions no es diferencia gens, segons el seu parer, del que ja existeix a Espanya. ‘Si se m’explica què és un Estat federal asimètric i en què es diferencia del que tenim, estem disposats a considerar-ho’, ha dit.

No obstant això, ha recordat que ara per ara no es donen els consensos bàsics per obrir aquest procés, perquè ‘hi ha qui vol que l’estat recuperi competències, qui vol que en tinguin més, i qui vol que es trenqui la sobirania nacional’.

En aquest marc, ha lloat la transició i ha recordat que als anys 77 i 78 l’Estat va fer ‘un gran esforç’ perquè va aconseguir posar d’acord a persones que havien estat ministres al règim de Franco, i altres que venien de l’exili, i als que volien un estat centralitzat amb els que el volien fortament descentralitzat. ‘Va ser una operació molt difícil on tots vam cedir, i en va sortir un règim democràtic que dóna més autonomia del món’.

Per aquest motoiu, en l’escenari actual considera que en el millor dels casos la reforma constitucional acabaria només amb el suport de les dues grans formacions espanyoles. ‘Jo no soc contrari a reformar la Constitució, de fet a Espanya s’ha reformat dues vegades, però el que és molt important és que la Constitució són les regles de joc, i malgrat que veig la possibilitat que el PP i el PSOE es posin d’acord, el que no em sembla bo per a Espanya és una Constitució que surti només amb els vots del PP i del PSOE’.

‘He parlat amb Mas sempre que m’ha trucat’

Preguntat sobre la manca de diàleg amb el president de la Generalitat, Rajoy ha assegurat que ha parlat amb Mas ‘sempre que l’ha trucat’. Segons ha assegurat, no hi ha hagut ‘ni una sola vegada a la història en la què el president de la Generalitat l’hagi trucat i ell no hagi parlat amb ell o no l’hagi rebut’. El que passa, segons Rajoy, ‘és que fa molt de temps que no té notícies d’ell’, com ho demostra -diu- el fet que s’assabentés pels mitjans de comunicació que convocaria un referèndum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any