Compromís demana un procés constituent per a decidir el model territorial de l’estat

VilaWeb
ACN
02.06.2014 - 18:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha considerat aquest dilluns que el model de la transició, ‘que acaba amb l’abdicació del rei Joan Carles ha estat un mal negoci per als interessos valencians i per això, ara ens trobem davant d’una oportunitat històrica per a que els ciutadans i ciutadanes puguin participar democràticament en la presa de decisions i puguin votar un nou model territorial de l’Estat’. Morera ha afegit que l’abdicació ‘tanca una etapa lamentable de la nostra història, que ha de començar per considerar el dret a decidir de les autonomies sobre la seua transformació en Estats d’una nova confederació’.

‘Cal encetar un nou procés constituent, amb la partició directa dels ciutadans, el consens autonòmic ja és història, com Joan Carles I’, ha dit. El portaveu de Compromís ha fet una crida perquè la gent participi pacíficament en les concentracions als ajuntaments valencians per reclamar la celebració d’un referèndum per decidir obertament en llibertat i en democràcia.

En aquest sentit, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una Proposició No de Llei perquè es reguli la igualtat dels ciutadans a l’hora del sufragi actiu i passiu i perquè el buit legal existent ‘obri la possibilitat de la construcció d’un estat en el qual la ciutadania pugui decidir lliurement la seua representació política i institucional, una opció la regulació de la qual naixi del parlament’.

Baldoví considera que l’abdicació del rei, ‘obri una porta per a seguir avançant cap a la democràcia total i cap a una societat realment moderna. Per això, des de Compromís considerem que ara és el moment de fer un referèndum, que siguin els ciutadans els qui voten al cap de l’Estat’.

Segons contempla la proposta de Compromís, ‘l’article 57 de la Constitució estableix taxativament el caràcter hereditari de la Corona, i així disposa que en el seu apartat primer que laa Corona d’Espanya és hereditària en els successors de S. M. Don Joan Carlos I de Borbó, legítim hereu de la dinastia històrica.’

La coalició adverteix que l’article no diu res respecte a la possibilitat d’abdicació en favor d’aquesta o una altra persona ‘ni quant a la possibilitat de donació prèvia a la defunció, sent l’herència l’únic mecanisme previst per la Carta Magna l’origen de la qual únicament pot venir mortis causa’.

En opinió de Baldoví, ‘la recent notícia suposa situar-se en un supòsit de fet freturós de regulació al que el Parlament ha de donar resposta immediata. L’abdicació del rei i el buit legal existent obrin la possibilitat de la construcció d’un estat en el qual la ciutadania pgui decidir lliurement la seva representació política i institucional, una opció la regulació de la qual ha de nàixer d’aquest Parlament’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any