L’abdicació del rei espanyol, als mitjans internacionals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.06.2014 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci de l’abdicació del rei espanyol en favor del seu fill, Felipe de Borbó, ha saltat a les redaccions de tot el món. En les primeres notícies aparegudes als mitjans internacionals, se’n destaca que va accedir al tron fa quatre dècades de la mà del dictador Francisco Franco i que va construir la seva popularitat conduint la transició cap a la democràcia. Una popularitat, val a dir-ho, que ha davallat fins a mínims històrics aquests últims anys a causa dels escàndols en què s’ha implicat i els problemes de salut que arrossega.

La BBC diu: ‘Durant la majoria del seu regnat, Juan Carlos havia estat vist com un dels monarques més populars del món, però recentment molts havien deixat de confiar-hi.’

El diari britànic Financial Times recorda que el rei espanyol abdica en favor del seu fill després d’una colla d’escàndols. El corresponsal Tobias Buck explica que els espanyols estan ‘com més va més desencantats amb la seva família reial’. Entre els motius d’aquesta desafecció, esmenta el viatge a Botswana per a caçar elefants o l’escàndol de la infanta Cristina i Urdangarin. També recorda que, segons una enquesta recent, un 60% d’espanyols volen que el rei abdiqui i un 40% demanen l’abolició total de la monarquia. I, parlant del nou partit Podem –‘que per sorpresa va aconseguir cinc escons a les eleccions europees’–, recorda que reclama la república.

El francès Le Monde diu que el final de regnat ‘ha estat marcat per una caiguda de popularitat, després de la multiplicació d’escàndols entorn de la seva família’. També publica una notícia d’anàlisi sobre la monarquia en què la corresponsal, Sandrine Morel, diu que Juan Carlos és ‘un rei transparent, però poc clar’. Torna a publicar notícies anteriors, com ara un recordatori de l’annus horribilis del monarca i una informació que deia que la majoria dels espanyols volien l’abdicació. 

L’agència Associated Press (AP) defineix el rei espanyol com una ‘força estabilitzadora en un país amb regions amb forces independentistes, com el País Basc i Catalunya’. El teletip d’AP, que recullen mitjans com The Guardian, recorda que el rei va arribar al poder ‘el 1975, l’endemà passat  de la mort del dictador Francisco Franco’. ‘A mesura que la nova democràcia madurava amb els anys –prossegueix–, va tenir un paper destacat, viatjant a tot el món com a ambaixador del país.’

Recull de premsa:

· Washington Post: Deeply unpopular Spanish king to abdicate throne in favor of son

· CNN: Spain’s King Juan Carlos I to abdicate

· The Times: King Juan Carlos of Spain to abdicate

· BBC News: King Juan Carlos of Spain abdicating

· The Guardian: Spain’s King Juan Carlos to abdicate

· Financial Times: Spain’s king abdicates in favour of his son

· Libération: Abdication du roi d’Espagne Juan Carlos / Espagne : la royauté dans un Etat critique

· Le Monde: Le roi d’Espagne Juan Carlos abdique / Un roi transparent, mais pas très clair

· Le Figaro: Le roi d’Espagne Juan Carlos abdique

· Le Point: Espagne : le roi Juan Carlos abdique

· Il Secolo XIX: Juan Carlos, quarant’anni di regno

· La Stampa: Spagna, re Juan Carlos abdica, Rajoy: ‘Il trono al principe Felipe’

· Il Sole 24 Ore: Re Juan Carlos di Spagna abdica in favore del principe Felipe

· Die Welt: Spaniens König Juan Carlos dankt ab

· De Standaard: Spaanse koning Juan Carlos treedt af

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any