De l’Amical Wikipedia al Sónar, avui es concedeixen els Premis Nacionals de Cultura

  • Vivenç Pagés Jordà, la Principal de la Bisbal i el museu Dalí de Florida i Joan Massagué, entre els guardonats

VilaWeb
Redacció
02.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) concedeix avui els Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 15.000 Euros cadascun. L’acte de lliurament es farà al Teatre Josep M.de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet. Aquest any hi ha deu guardonats: l’Amical Wikimedia, el festival de música electrònica Sónar, el científic Joan Massagué, la directora del Cor Madrigal Mireia Barrera, l’escriptor Vicenç Pagés Jordà, la Principal de la Bisbal, la pallassa Pepa Plana, el fundador de l’editorial Quaderns Crema Jaume Vallcoba, el coreògraf Roberto Oliván i el museu Dalí de Florida. Aquest és el segon any que els premis nacionals els dona el plenari del CONCA directament, prescindint d’un jurat independent. El plenari està constituït per Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albert, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas, Valentí Puig i Isona Passola.

Una de les novetats que el CONCA va introduïr l’any passat va ser obrir la  possibilitat de guardonar autors en castellà, guardonant a Eduardo Mendoza, que va compartir premi amb Imma Monsó. La decisió va ser rebuda críticament. Enguany, s’ha premiat exclusivament a un autor en català, en aquest cas a Vivenç Pagés Jordà,  guanyador  del premi Sant Jordi de novel·la de l’any 2013

El consell premia l’Amical Wikipedia, que va néixer el 2008, per ‘Per la seva contribució al coneixement universal en llengua catalana i perquè fa possible que el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua, mitjançant la promoció de la Viquipèdia’.

En música, es premia a la Principal de la Bisbal degut als ‘cent vint-i-sis anys després del seu naixement el 1888 en plena Renaixença, continua duent a terme una tasca fonamental per a l’expansió i el coneixement de la sardana’. També en aquest àmbit s’ha guardonat la directora del Cor Madrigal Mireia Barrera i al festival de música electrònica Sónar

També es guardona el museu Dalí a Florida, on s’hi mostra una extensa col·lecció privada reunida pel matrimoni A. Reynolds Morse i Eleanor R. Morse, amics de l’artista.

En ciència, el CoNCA premia l’investigació per vèncer la metàstasi cancerígena de Joan Massagué, director del prestigiós Sloan Kettering Institute de Nova York. 

Pel que fa a les arts escèniques, es premia la pallassa de Valls, Pepa Plana, i l’innovador coreògraf Roberto Oliván

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any